• hr
  • en
  • de
  • it

Tako lijepa a tako skupa

Rast cijena u turističkoj sezoni redovita je pojava u Lijepoj našoj, jer se od turista pokušava što više zaraditi. Ove su godine zaradu odlučili znatno povećati i neki hrvatski nacionalni parkovi, u kojima su cijene porasle i za više od 60 posto! Osim stranih turista to će na svojim leđima osjetiti i Hrvati koji u špici sezone požele posjetiti neki od hrvatskih Nacionalnih parkova.


Skuplje i uživanje u ljepotama Nacionalnog parka Krka
Cijene je u ovoj godini promijenio je i Nacionalni park Krka. Novi cjenik na snazi je od 1. siječnja ove godine, a prethodni put su cijene, kako nam kažu, mijenjali 2009. godine.
"Cijena ulaznica mijenja se ovisno o sezoni. Najviša cijena ulaznice u Nacionalni park Krka u ljetnom periodu iznosi 110 kuna za individualne odrasle posjetitelje (djeca 80 kuna), dok je ista iznosila 95 kuna za individualne odrasle posjetitelje (djeca 70 kuna) u istom periodu prethodnih godina. Uvedene su povoljnije cijene ulaznica za pojedine lokalitete (Roški slap, Burnum). Cijene ulaznica za izlete brodom te agencijske ulaznice ostale su nepromijenjene", kažu nam u NP Krka.


Brijuni van špice sezone za domaće turiste dvostruko jeftiniji nego za strance
Nacionalni park Brijuni već godinama posluje prema istom cjeniku. "Zadnja izmjena cijena izleta u Nacionalnom parku Brijuni bila je 2009. godine kada su cijene podignute za 10 posto. Od tad se cijena nije mijenjala", kažu u NP Brijuni.
U NP Brijuni postoje dva cjenika - za strance i onaj sa dvostruko nižim cijenama za domaće goste van špice sezone. Tako je cijena ulaznice za sve odrasle u top sezoni (srpanj i kolovoz) 210 kuna, dok će primjerice u lipnju i rujnu stranci ulaznicu platiti 200 kuna, a domaći gosti dvostruko manje - 100 kuna.


Ulaznica za Kornate dvostruko jeftinija kupite li je izvan Nacionalnog parka
U Nacionalnom parku Kornati ove su godine povećali cijene ulaznica kupljenih u Parku, dok su cijene ulaznice kupljenih izvan Parka, kako navode, ostale nepromijenjene već nekoliko godina. Za najmanju kategoriju plovila, do 11 metara, ulaznica kupljena izvan NP Kornati stoji 150, a kupite li je tek u Nacionalnom parku dvostruko više - 300 kuna, dok je ranije njena cijena bila 250 kuna.

Mljet u sezoni neznatno skuplji nego tijekom ostatka godine
U Nacionalnom parku Mljet cijene su godinama iste, a od 2012. godine neznatno su skuplje ulaznice tijekom ljetne sezone. "Cijene ulaznica u NP Mljet se nisu bitno mijenjale zadnjih nekoliko godina. Cijena ulaznice u NP Mljet je 90 kuna, s tim da je od 2012. za razdoblje glavne sezone cijena 100 kuna", navode iz NP Mljet.

Cijeli članak možete pročitati na Index.hr - http://www.index.hr/vijesti/clanak/tako-lijepa-tako-skupa-nacionalni-parkovi-visokim-cijenama-deru-posjetitelje/745937.aspx