• hr
  • en
  • de
  • it

Svježih 300 milijuna kuna za moderni terminal na Škrljevu

Nadzorni odbor Luke Rijeka na sjednici održanoj u subotu prihvatio je prijedlog dokapitalizacije tvrtke, te bi slijedom toga tijekom prosinca trebao biti raspisan natječaj za izbor banke, koja će provesti dokapitalizaciju. Prethodno će prijedlog dokapitalizacije biti upućen Agenciji za upravljanje državnom imovinom (DUDI) i Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, koji bi prijedlog trebali odobriti. Kako ističe predsjednik Uprave Luke Rijeka Vedran Devčić, i dalje kao najvažniji cilj ostaje želja da se dokapitalizacijom osigura ulazak svježeg kapitala u tvrtku u iznosu od oko 300 milijuna kuna ili više, ovisno o rezultatima i odazivu na natječaju. Tim sredstvima primarno bi se osiguralo financiranje uređenja pozadinskog terminala na Škrljevu te daljnja modernizacija lučke mehanizacije.

Pad vrijednosti
- Želimo prije svega zainteresirati institucionalne ulagače, ponajprije mirovinske fondove koji će, vjerujem, prepoznati dobar potencijal riječke luke i sigurnost dugoročnog ulaganja. U samom postupku nas očekuje i odluka o smanjenju temeljnog kapitala tvrtke, i to za okvirno oko 150 milijuna kuna, što će biti ekvivalent gubitaka prenesenih iz ranijih poslovnih godina. Time će i nominalna vrijednost dionica biti smanjena sa 100 kuna na 70 kuna. Potencijalnim ulagačima ponudit će se nova emisija dionica, ali uz jasan plan da će 51 posto Luke Rijeka i dalje ostati u vlasništvu države, ističe Devčić, dodajući kako tempo dokapitalizacije prati rokove pripreme projekta modernizacije pozadinskog terminala na Škrljevu, gdje bi radovi u punom zamahu trebali biti u rujnu naredne godine.
Iskopi i neki drugi manji radovi u prvoj fazi će započeti u prvoj polovici naredne godine, a okvirni rokovi koje planiraju u Luci govore kako bi cijela investicija na Škrljevu u iznosu od oko 40 milijuna eura, trebala biti realizirana do kraja 2015. godine.

Radničko dioničarstvo
Još uvijek nije razriješeno pitanje uključivanja bivših i sadašnjih radnika Luke Rijeka u dokapitalizaciju, jer se prethodno očekuje usvajanje novog Zakona o radničkom dioničarstvu (ESOP), koji bi trebao odrediti uvjete pod kojima bi radnici mogli dobiti pravo na povlašteni otkup dionica. Pritom je objektivno upitno kakav će biti interes samih radnika, jer je ipak riječ o dugoročnom ulaganju za kojeg bi se velika većina trebala kreditno zadužiti kod banaka nakon čega bi vjerojatno imali i zabranu trgovanja dionicama u razdoblju od najmanje nekoliko godina. Istovremeno je dokapitalizacija luke samo jedna stepenica na putu do traženja strateškog partnera, odnosno do privatizacije tvrtke, koja bi mogla uslijediti tek nakon što se ispune svi ciljevi dokapitalizacije, odnosno najranije za tri do četiri godine, ovisno o odlukama hrvatske Vlade u tom trenutku.

Daljnji pad prometa
Iako se u prometu suhog tereta u Luci Rijeka bilježi rast kad je riječ o generalnom teretu, kontejnerima i silosu, sasvim je izvjesno kako će ova godina na kraju rezultirati daljnjim padom prometa Luke Rijeka. Razlog je sad već kronični manjak rasutog tereta na terminalu u Bakru, koji bilježi pad od čak 66 posto u prvih 10 mjeseci ove godine. Neslužbeno se procjenjuje kako bi do kraja godine promet suhog tereta u Rijeci trebao biti manji za oko 10 posto u odnosu na prošlu godinu. Prevedeno u konkretne brojke, do kraja ove godine očekuje se promet suhog tereta u Luci Rijeka na razini oko 4 milijuna tona, što bi bilo oko 500.000 tona manje nego prošle godine.

Izvor: www.novilist.hr