• hr
  • en
  • de
  • it

Svjetska nagrada škverskoj ´Piani´ i tankeru za juice

U izboru uglednog engleskog časopisa "The Naval Architect", odnosno njihove specijalne publikacije "Significant Ships 2011", brodovima "Orange Star" i "Piana", izgrađenima u splitskom brodogradilištu, dodijeljeno je međunarodno priznanje najznačajnijih brodova izgrađenih u 2011. godini.
Izdavač časopisa je "The Royal Institution of Naval Architects-RINA", međunarodno udruženje sa sjedištem u Londonu, koje okuplja predstavnike brodograđevne industrije i pomorskih organizacija iz više od 90 zemalja svijeta.
- Ovo je za nas vrlo značajno priznanje zato što je dokaz znanja i stručnosti, posebno jer je riječ o dvama brodovima isporučenima u istoj godini i uvrštenima u najznačajnije na svijetu. To nam otvara novu perspektivu. Svi u škveru možemo biti zadovoljni jer nam ovakva priznanja olakšavaju pristup tržišnim nišama na koje ciljamo, a to je tržište sofisticiranih brodova - kazao nam je Srđan Kovač, direktor "Brodosplita".

Više od 120 metara dug i preko 60 milijuna eura vrijedan "Orange Star" jedini je brod za prijevoz svježeg narančina soka ("fruit-juice tanker", op.a.) lani u Europi, a za naručitelja iz Brazila.
Osim toga, splitski "juicy" trenutačno je i najveći svoje vrste koji plovi svjetskim morima. S druge strane, putnički ro-pax "Piana", podsjetimo, najskuplji je brod ikad izgrađen na domaćim navozima.

Milijardu i sto milijuna kuna vrijedan brod krajem prošle godine preuzeo je francuski brodar "SNC Navale STEF-TFE". Oba broda izgrađena su bez državnih subvencija, a u izdanju publikacije "The Naval Architect" za sljedeći mjesec bit će prezentirani stručnoj svjetskoj javnosti.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr