• hr
  • en
  • de
  • it

Svjetionici u najam na deset godina

Najniži ponuđeni početni iznos za sanaciju i zakup iznosi 110 tisuća eura plus PDV, a zakupac mora u prvih godinu dana od stupanja u posjed zgradu temeljito obnoviti.

Nakon što je državna agencija za nadzor i upravljanje svjetionicima »Plovput« u protekle tri godine na svjetioniku Stražica lociranom na Prviću pored Baške odradila niz zahvata na sanaciji tog starog i pomorcima izuzetno važnog pomorskog objekta, koncem studenog raspisan je natječaj za davanje u najam spomenutog objekta. Stražica na kojoj je u nedavnom Plovputovom investicijskom ciklusu uređeno krovište, izmijenjena vanjska stolarija i uređen okoliš, sada čeka svoje stanare, poduzetnike koji će na tom području moći organizirati gospodarsku aktivnost.

Kako stoji u nedavno objavljenom natječaju za sanaciju i zakup svjetioničarske zgrade, objekt se nudi u zakup na 10 godina. Zgradu će zakupac, fizička ili pravna osoba sa sjedištem u našoj zemlji u prvih godinu dana od stupanja u posjed morati temeljito obnoviti, sukladno već izrađenom projektu obnove. Zakupnik će vrlo atraktivan prostor svjetioničarske zgrade i njenog okoliša moći koristiti u svrhu pružanja usluga smještaja i rekreacije, i to tijekom cijele godine.
Najniži ponuđeni početni iznos za sanaciju i zakup zgrade svjetionika Stražica podignutog na najvećem nenaseljenom otoku na Jadranu iznosi 110 tisuća eura, čemu valja pridodati i odgovarajuću vrijednost PDV-a. Predstavnici Komercijalnog sektora Plovputa objavili su i kako će se najpovoljnijom ponudom smatrati ona koja uz ispunjenje uvjeta natječaja, sadrži i najviši ponuđeni iznos zakupnine.

Postupak se provodi temeljem odluke o upravljanju i korištenju svjetioničarskih zgrada koji je donijela Vlade RH u rujnu 2009. godine, kao i općih smjernica sanacije svjetioničarskih zgrada Ministarstva kulture iz prosinca iste godine. Uz spomenuti, u desetogodišnji se najam po sličnim uvjetima u istom natječaju nudi i svjetioničarska zgrada Svetog Nikole - Pučišća na otoku Braču.

Od Austro-ugarske do solarnog pogona
Svjetionik na rtu Stražica na Prviću koncem 19. stoljeća dalo je izgraditi austro-ugarsko Ministarstvo pomorstva. Dovršen je i pušten u funkciju 1875. godine. Čvrsta zgrada s dva obiteljska stana namijenjena boravku svjetioničara i njihovih obitelji opustjela je 1974. godine, kada je postavljen automatizirani svjetlosni toranj koji je do 1993. radio na plin. Od tada je ondje u funkciji novi svjetionički stup pogonjen solranom energijom.
 

Izvor: www.novilist.hr