• hr
  • en
  • de
  • it

Svi u Dobro More u utorak!

U današnje vrijeme teško je zamisliti da su, ne tako davno, jedrenjaci bili jedini način prijevoza dobara uzduž obale i na otocima. Lugeri, trabakule, bracere, gajete, gafovi, kuteri, sve su vrste brodova čija osnovna svrha je bila transport dobara, ne samo na Jadranu već na svim morima svijeta. Njihovi kapetani, svi izuzetni mornari, jedriličari i navigatori, uzdržavali su ne samo svoje obitelji već i obitelji cijele posade. Tada nije bilo organizirane tehničke podrške, brodovi su se popravljali, održavali, poboljšavali znanjem koje se prenosilo iz generacije u generaciju. Poznavanje mora i vjetra kao i obale i otoka bilo je ključno ne samo za efikasno vođenje posla već za sigurnost posade i dobara koji su se prenosili na brodu. To iskustvo i znanje bila je osnova pomorske tradicije i kulture jedne nacije, ponos otoka i gradova koji su se razvijali trgovinom nošenom jedrima naših krasnih tradicionalnih brodova.
Danas samo su rijetki ostali koji njeguju te vještine koji i dalje znaju sami isplesti konop, pristati na jedra bez pomoći motora i navigirati bez pomoći elektronike, danas više nego ikada prije to su vještine koje ističu prave mornare i jedriličare. Otoci su tamo gdje su uvijek bili, more je ono isto kao i vjetar i danas je moguće biti potpuno samostalan i siguran u svoje znanje i mogućnosti.
U svojem novom projektu „Put Lubenica" Jadranski Maritimni Institut, na prekrasnom Lugeru Bente Dorte prevoziti će lubenice iz Luke Ploče u Kaštel Lukšić. Djeca iz dječjeg doma Maestral u Kaštel Lukšiću biti će gosti na brodu, tijekom te povijesne plovidbe naučiti će razne mornarske vještine iz programa instituta. Najvažnije je to da će iz prve ruke osjetiti duh naše pomorske tradicije i kulture plovidbe. Oni će imati priliku osjetiti kako je bilo ploviti na jedra i transportirati poljoprivredne proizvode iz jednog mjesta na drugo. Za njih će to biti životni događaj kao i za sve nas koji smo pomogli da im omogućimo to jedinstveno iskustvo.
Dođite na prezentaciju u jedriličarski klub 'Dobro More 'u Zagrebu u utorak 2.7.2013 od 19 sati i saznati ćete više o ovoj povijesnoj plovidbi i upoznati ljude koji su odgovorni za razvoj projekta. Imat će te priliku sudjelovati, a čeka vas i jedno iznenađenje! Vidimo se.


http://adriatic-maritime.org/watermelon/