• hr
  • en
  • de
  • it

Svi su dobrodošli u Hvar

Izuzetno nam je važno da se čuje poruka da su dobro došli svi koji nas žele posjetiti«, kaže Bebić. Dodaje kako je odgojen ispod hvarske Tvrđave i da pamti ljeta koja su bila glasna i prepuna glazbe, no uvijek je bio svjestan toga da Grad od toga živi, odnosno da se dva do tri ljetna mjeseca treba prilagoditi da bi se ostatak godine moglo živjeti od toga.

»Mladi, nemojte ni dolazit, ili - ajte ča!«, tako bi se ukratko mogla prepričati poruka peticije koju je 300-injak Hvarana ovih dana pokrenulo, s ciljem da se čuje njihova poruka protiv turističke mladeži koja, navodno, divlja otokom. Od buke i njihove glasne zabave ljeti se ne može živjeti, poručuju Hvarani.
To ni na Hvaru, a ni u ostatku turističke Hrvatske gotovo da i nije novost, već gotovo pravilo koje se ponavlja iz godine u godinu uoči turističke sezone. Tako smo prije nešto manje od mjesec dana svjedočili sličnoj poruci koju su mladima poslale novaljske vlasti, kojima je dojadilo popularno Zrče.

Zašto se takva poruka mladim turistima šalje iz godine u godinu, pitamo Pjerina Bebića, gradonačelnika Hvara?
»Rekao bih da je to jedna te ista peticija i jedni te isti ljudi koji se njome bave, s tim da su mi se neki od 300-tinjak potpisnika već ispričali. Peticiju je povela gospođa koja se bavi prodajom nekretnina, a mislim da bismo trebali voditi računa da ne živimo svi od toga, da ima ugostitelja i obrtnika koji žive upravo od sezone, pa i od tih mladih ljudi. Razumijem da neke stvari u mjestu koje zimi ima 2500 stanovnika, a ljeti na rivi ima 30.000 do 40.000 turista možda i nije lako podnijeti, ali je ružno da se nekoga na taj način proziva. Vodeća smo destinacija, tako nas prepoznaju u svijetu i o tome bismo trebali voditi računa«, kaže Bebić.

Dodaje kako je istina da se tijekom sezone povremeno dogodi da neki kafići prekrše radno vrijeme, ili da bude glasnijih grupa, no u takvim slučajevima policija i inspektorat postupaju po prijavama i čini se sve da se sačuva red i mir za one koji žele uživati u tome. »Ima par objekata u kojima se takav prekršaj ponekad dogodi preko ljeta, no to sigurno nije dramatično. Recimo - do sada nikada nismo imali primjedbe na buku iz hotela. Osim toga, s mladima doista nemamo nikakvih posebnih problema«, kaže naš sugovornik.

»Da jest tako, sigurno bih reagirao. Naime, volimo svoje mjesto i oni koji dolaze moraju poštivati našu tradiciju, no i mi se moramo prilagođavati novim trendovima. Hvar posjećuje cijela paleta različitih gostiju i nema nikakvog razloga da nekoga posebno obilježavamo ili šaljemo poruku da nije dobro došao. Izuzetno nam je važno da se čuje poruka da su dobro došli svi koji nas žele posjetiti«, kaže Bebić. Dodaje kako je odgojen ispod hvarske Tvrđave i da pamti ljeta koja su bila glasna i prepuna glazbe, no uvijek je bio svjestan toga da Grad od toga živi, odnosno da se dva do tri ljetna mjeseca treba prilagoditi da bi se ostatak godine moglo živjeti od toga.
U sličnom tonu komentirali su to ovih dana i vlasnici nekih hvarskih kafića, koji i sami kažu kako ih ponekad živcira ljetni »šušur«, ali je riječ o kruhu koji ih hrani, pa jedni druge hrabre kako treba »stisnuti zube«.

Izvor: www.hic.hr