• hr
  • en
  • de
  • it

Svi bi ispit za vozit brodicu

Zbog straha od poskupljenja, Splićani su pohrlili polagati ispit za voditelja brodice. Prema podacima koje smo dobili u splitskoj Lučkoj kapetaniji, u prvih sedam mjeseci ove godine ispite je položilo više građana nego što ih je bilo u cijeloj 2012. godini.

- Zanimanje je veliko s obzirom da su se ljudi prepali da će cijene ispita porasti nakon ulaska u EU - kaže nam lučki kapetan Boris Matošić.

- Tijekom 2013. polagalo je 111 kandidata za A-kategoriju, te 1912 za B-kategoriju. Odnosno, riječ je o 2023 ispitanika u samo sedam mjeseci ove godine. Tijekom cijele 2012. godine bio je 2181 ispitanik, odnosno 1898 za B-kategoriju voditelja brodice i 283 za A-kategoriju. Ušli smo u EU i ništa se nije promijenilo. Način ispita je ostao isti, cijene su iste i sadržaj ispita je isti - pojašnjava kapetan Matošić.

- Hoće li ipak biti poskupljenja ispita? - pitamo lučkog kapetana.

- Iz ministarstva nemamo nikakvu obavijest ili naznaku da će se nešto sada mijenjati. Pravilnik o brodicama i jahtama mijenjat će se vjerojatno na jesen, pa će možda biti i kakvih izmjena u vezi s polaganjem za voditelje brodica - kaže nam kapetan Matošić.

Cijena ispita za A-kategoriju voditelja brodice je oko 200 kuna, za B-kategoriju oko 650 kuna. Voditelj brodice kategorije A može upravljati brodicom do šest metara dužine, s motorom do snage osam kilovata, i najdalje šest nautičkih milja od obale. Voditelj brodice kategorije B može upravljati brodicom do 12 metara dužine, ili 15 bruto tona istisnine, što znači i plovilom dužim od 12 metara, ali do istisnine 15 bruto tona. Na znanje i ravnanje onima koji bi zaplovili skuterom ili pasaricom bez dozvole, prema odredbama Pomorskog zakonika, kazne za osobe koje upravljaju brodicama ili jahtama bez dozvole o osposobljenosti kreću se između 300 i 800 kuna.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr