• hr
  • en
  • de
  • it

Sveti Nikola zaštitio regataše koji su isplovili usprkos prognozi

Prava je šteta što je puno posada odustalo od sudjelovanja na 13. šibenskoj regati krstaša jer valja znati - hrabre i Nebo čuva! Regata je održana u odličnim uvjetima kojima je nedostajalo samo malo grubog vrimena u vidu više čvorova vjetra. No, kako se najbolji poznaju u malo vitra... tako se slobodno može reći da su uvjeti bili- odlični!
Navikli smo da na šibenskoj regati, toj slikovitoj miljenici jedriličara, bude i pedesetak posada (više i ne može „stati" u malešni akvatorij naše luke...) no zbog iznimno loše prognoze otkazivale su jedna po jedna posade iz Splita, Kaštela, Slovenije... Ipak, na startu se našlo trideset posada što je za recesijske, i meteorološki loše uvjete - „puna šaka brade"!
Start je zakazan, i iz topa Šibenske gradske straže ispaljen, točno u 11 sati. Gradonačelnik Šibenika Ante Županović ionako je dan-dva ranije izjavio da Jedriličarski klub Val čekaju bolji dani u, napokon, novom klupskom prostoru pa poteštat više i nije morao napraviti za ovogodišnju, 13. šibensku regatu krstaša.
Po burici do desetak čvorova prvi je plov na regatnom polju dugom 12 milja, od mula Krke do Šibenskog mosta, natrag do bove u Mandalini i natrag do ciljne bove, za pobjednike trajao sat i 56 minuta. Učinila je to posada broda X- Cite s timunjerom Tonkom Ramešom, s Lukom Šangulinom u posadi, dakle u bratskoj kombinaciji klubova iz Murtera i Biograda.
Posada Roberta Sandalića i Gringa tko zna zašto, oko prve bove bila je tek deseta ali u cilju prvog plova - druga! A treći je bio Orion s posadom Marcella D' Angela iz JK Labud Split, u kojoj je jedrio i Karlo Kuret.
U prvom plovu, a do zaključenja ovoga teksta i ne znamo je li bilo drugog plova zbog naglog pogoršanja meteoroloških uvjeta, četvrta je bila domaća posada „Anđela X" Branka Iljadice Rape, a pete cure uz Stribora- posade JK Šibenik Ane Gojčete.
Jedriličarski klub Val svojski se potrudio organizirati i sportsko natjecanje, i društveni događaj na kopnu! Riva je bila puna gledatelja, dobre hrane, pića, glazbe, bila je to prava svečana nedjelja užežin prosinačkih blagdana. Regatnim poljem publiku je vozila Solarisova „Galija", na njoj je Hvarski vinar Andro Tomić osobno otvarao butelje svojih probranih vina, bilo je fritula, kroštula i bakalara, kao i na kopnu gdje je predblagdansku ugođaj upotpunila frigadura „Šešule" i kuhano vino koje je „proizveo" Vino@Ino.
Za nedjelju je predviđen Kup Jadranske banke a jedrit će ga pobjednici po grupama.

Posada „Štrela" najbolja u JK Val
Prvog dana regate održano je klupsko prvenstvo organizatora JK Val. Najbolja posada bila je- možda nimalo slučajno.. i najmlađa: posada k broda „Štrelo", kormilara Tea Piaesvolija, a jedrilo se na elanima 340. Na istim se brodovima danas jedri Kup Jadranske banke.

Kraljica mora otvorena Šibenčanima
Na mulo Krke pristao je i školski jedrenjak Kraljica mora koji je bio otvoren za razgledavanje, a grupe, pretežno ajpanskih turista, ispred broda su napravile fotografije za sjećanje

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr