• hr
  • en
  • de
  • it

Sveti Nikola pod zaštitom UNESCO-a?

Dok tri gradske tvrđave krupnim koracima grabe naprijed u smislu uređenja, odnosno dokumentacije za buduća uređenja, dotle tvrđava sv. Nikole još čeka svoj red. Premda se svako nekoliko godina u nju "uliju" izvjesna sredstva za sanacijske radove, vegetacija i more čine svoje, premda je sveti Nikola generalno u boljem stanju nego da nema nikakve sanacije - a i tih se vremena sijećamo.
Ove će godine Ministarstvo kulture izdvojiti 100 tisuća kuna za građevinske radove. Trenutno je najveći problem s nadsvođenim prostorijama kojima je zbog prodora vode ugrožen svod, rekao je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta, upozorivši na stalno propadanje plašta ozidanog opekom i urušavanje vanjskog zida.
Tvrđavu je nedavno obišla delegacija talijanskog ministarstva kulture, onog istog koji je inicirao zaštitu Venecijanskog obrambenog sustava iz razdoblja 15. do 17. stoljeća u Hrvatskoj, Italiji, Crnoj Gori. Bilo je govora o pokretanju postupka za stavljanje Svetog Nikole na popis svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a, što su predstavnici šibenske gradske uprave objeručke prihvatili. Ako se u proceduru uđe, ona će trajati nekoliko godina.
Sigurno je da bi upis tvrđave na UNESCO-ov popis otvorio mogućnosti financiranja no svakako, treba imati na umu da će kompletna sanacija i održavanje tvrđave sv. Nikole biti vrlo skup posao budući da ne samo što je nagrižena zubom vremena, nego je i locirana na mjestu na kojem je maksimalno izložena utjecaju mora i atmosferilija.
Kako god bilo, sudeći po priči o šibenskim tvrđavama koja je "prokuljala" u zadnjih nekoliko godina i koja je rezultirala otvorenjem ljetne pozornice na sv. Mihovilu, od kojega je sve i počelo, moglo bi se dogoditi da ova generacija ne ode kukajući nad sudbinom šibenskih tvrđava, kao što su mnoge, već u veselju jer je na red došla revitalizacija toga posebno vrijednog i atraktivnog kulturnog naslijeđa.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr