• hr
  • en
  • de
  • it

Svečano puštena u rad nova obala terminala Brajdica

Oko 30 milijuna eura investicije, povećanje dubine obale na 14 metara, mogućnost servisiranja kontejnerskih brodova dužine do 370 metara i maksimalni kapacitet od 600.000 TEU-a, najvažnije su vrijednosti nove obale kontejnerskog terminala Brajdica, koja je simbolično otvorena puštanjem nekoliko stotina balona u zrak uz zvuke navijačke pjesme »Ajmo Rijeka«.
Kako je riječ o združenom projektu javno-privatnog partnerstva, okončanje najveće investicije u riječkoj luci u njezinoj novijoj povijesti, ispratio je niz uzvanika i poslovnih partnera, počev od agenata, špeditera, brodara i svih ostalih uposlenih na riječkom prometnom pravcu. Vrpcu za otvaranje terminala prerezali su ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, viši potpredsjednik za Europu i Bliski istok tvrtke ICTSI, Fernando L. Gaspar i djelatnica Jadranskih vrata, Đurđica Vrban.

Poštivan rok

Član Uprave tvrtke Jadranska vrata Phillip Marsham naglasio je kako je otvaranje terminala uz poštivanje ambicioznog roka do početka srpnja i ulaska Hrvatske u EU, veliki uspjeh i priznanje uloženom naporu svih djelatnika tvrtke i njezinih partnera.

- Brod s dva post-panamax kontejnerska mosta i 6 kontejnerskih mostova za skladišni prostor i drugom opremom vrijednom ukupno 23 milijuna eura, stigao je ovdje 20. svibnja, a oprema je već u funkciji. Hvala svima koji su sudjelovali i pomogli u realizaciji projekta s kojim će Rijeka postati značajna luka u regiji.

Dobili smo novih 320 metara obale i sada očekujemo daljnja ulaganja u razvoj željeznice i nastavak podrške i suradnje hrvatske Vlade i lokalnih vlasti. Jako mi je drago što me prije nekoliko dana i riječki gradonačelnik nazvao i kazao kako više ne može prepoznati svoj grad, a to je bilo nakon što je vidio svjetla na novim dizalicama i drugoj opremi s kojom smo počeli raditi na Brajdici, rekao je Marsham. Napomenuo je i kako je u razvoj Brajdice uloženo 30 milijuna eura nakon čega će uslijediti investicija od dodatnih 35 milijuna eura u narednim godinama s ciljem povećanja godišnjeg prometa na 245.000 TEU-a do 2015. godine. Kazao je i kako postoje planovi povećanja dubine mora na novoj obali do dubine od 14,5 metara.

Regionalni viši potpredsjednik za Europu i Bliski istoka ICTSI-a, Hans Ole Madsen, priznao je vlastite sumnje da će već 1. srpnja terminal biti u operativnoj funkciji, jer je smatrao da je rok prekratak i teško dostižan.

- Drago mi je da smo uspjeli i što će ovaj prostor uskoro biti ispunjen kontejnerima. Brajdica je terminal za jugoistočnu Europu i Balkan, koji će rasti paralelno s razvojem željeznice, kazao je Madsen.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić naglasio je kako ovaj projekt pokazuje da državna i privatna ulaganja u javno-privatnom partnerstvu itekako mogu biti uspješna u Hrvatskoj.

- Riječka luka će postati svojevrsni gateway Europe i nadovezati se na europske prometne koridore, koje možemo aktivno razvijati uz korištenje sredstava iz europskih fondova. U ime Vlade mogu obećati da ćemo se brinuti o tome da riječka luka ostvari rast prometa idućih godina, dioničari mogu biti u to sigurni, rekao je Hajdaš Dončić.
Predsjednik Uprave Luke Rijeka Vedran Devčić podsjetio je kako je cijeli projekt započeo još 2011. godine potpisivanjem ugovora o partnerstvu Luke Rijeka i ICTSI-a.

Iskorak za grad

- Taj ugovor i partnerstvo se maksimalno poštuju. Svaki treći kontejner s Brajdice servisira se na poslu punjenja i pražnjenja na nekom od terminala Luke Rijeka i rezultati se vide, rekao je Devčić, na čije se riječi nadovezao ravnatelj Lučke uprave Vlado Mezak ocjenjujući kako je Rijeka s novom obalom Brajdice postala kompetitivna luka za konkurente na sjevernom Jadranu. Dodao je kako je Lučka uprava Rijeka u novu Brajdicu investirala oko 14 milijuna eura.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel podsjetio je na mnoge sumnje i upitnike oko realizacije projekta širenja Brajdice. Te su se sumnje pokazale bez osnova.

- Ovo je najbolji put da riječka luka postane jedna od najvažnijih luka jugoistočne Europe i vrati se u zlatno povijesno razdoblje kada je dolazak željeznice iz dva pravca i početak izgradnje luke, označio snažan razvojni iskorak grada i regije, kazao je Obersnel uz konstataciju kako će mogućnost servisiranja dva broda istovremeno, kao i povećanje dubine mora Rijeku učiniti konkurentnom ostalim lukama sjevernog Jadrana.

Izvor: www.novilist.hr