• hr
  • en
  • de
  • it

Sve više nezgoda na moru

Dva čarter plovila, motorna jahta i jedrilica sudarili su se u blizini otoka Žirja jučer rano poslijepodne pri čemu su dva člana posade jedrilice lakše ozlijeđena, priopćeno je iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru primila je jučer dojavu s 12-metarske motorne jahte Kardo, u vlasništvu hrvatske čarter tvrtke, kako su se u blizini otoka Žirja sudarili s 13-metarskom jedrilicom Marijana, također u vlasništvu hrvatskog čartera. Na jedrilici je bilo pet članova posade, švicarskih državljana, od kojih su dvoje zadobili lakše tjelesne ozljede. I na motornoj jahti je bilo pet članova posade, hrvatskih državljana, među kojima nema ozlijeđenih, a to je plovilo znatno oštećeno i u trup je prodrlo more. Na mjestu sudara nije primijećeno onečišćenje mora. Istražne radnje o uzrocima nesreće su u tijeku.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru zaprimila je jučer još niz prijava nezgoda na moru.

S obale iz Senja dojavljeno je kako vjetar nosi zračni jastuk za plivanje sa jednom osobom prema otočiću Zečevu, no intervencija nije bila poterbna jer je ubrzo javljeno s privatnoga glisera kako su u prolazu pokupili zračni jastuk za plivanje sa dvije osobe na njemu, srećom bez ozljeda.
Rano poslijepodne je u pomoć plovilu, koje je zbog kvara motora ostalo s južne strane otoka Visa s dva člana posade, upućeno plovilo EmergenSea koje ih je u teglju dovezlo u luku Komiža.
U Rovinj je odtegljena jedrilica Rosbad, dužine 12,80 metara, s tri člana posade, talijanskih državljana, koja je na poziciji oko šest nautičkih milja zapadno od Rovinja prijavila pregrijavanje motora. Onečišćenja niti ozljeđenih nije bilo.
Prijepodne je dojavljeno da je u lučici San Marino na Rabu barka "sjela" na dno na dubini od oko dva metra prilikom čega je došlo do istjecanja manje količine goriva u more, pa je Lučka uprava Rijeka organizirala dostavu disperzanata i postavljanje brana u lučicu. Lokalni pauk brodicu je izvukao na obalu, a onečišćena površina uspješno je sanirana.
Poslijepodne je stigla i dojava o požaru 10-metarskoga glisera na poziciji Supetarske Drage, koje je bilo na vezu. Požar je odmah ugašen priručnim vatrogasnim aparatima, a na mjesto nezgode upućena je ekipa DVD Rab koja je utvrdila da je izgorio motor i unutarnje strujne instalacije.

Izvor: www.hrt.hr