• hr
  • en
  • de
  • it

Sve više kružnih putovanja po Jadranu

Trend ovogodišnjeg porasta kružnih putovanja stranih brodova po hrvatskom teritorijalnom moru nastavio se u prvih sedam mjeseci – takvih putovanja bilo je 417 ili 4 posto više nego u istom razdoblju lani, pri čemu je tim brodovima Hrvatsku posjetilo 617 tisuća putnika ili 10,3 posto više.
Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju i da je u prvih sedam mjeseci ove godine za 17,5 posto povećan broj dana boravka tih brodova u hrvatskom Jadranu, na ukupno 872 dana.
Uobičajeno, najviše brodova na kružnim putovanjima, 72 posto, prvi ulazak u hrvatsko teritorijalno more evidentiralo je na području Dubrovačko-neretvanske županije, koju slijedi Splitsko-dalmatinska, gdje je to učinilo 16 posto od ukupnog broja 'kruzera' u sedam mjeseci.
Najviše brodova na kružnim putovanjima u Hrvatsku je doplovilo pod zastavom Bahama, njih 104 u sedam mjeseci ove godine.
Pod zastavom Malte pristiglo je 77 brodova, Italije 61, Paname 58, dok ih je sveukupno dolazilo pod zastavama 17 zemalja svijeta.
Samo u ovogodišnjem srpnju kružnih putovanja stranih brodova bilo je 112, što je 0,9 posto ili tek jedan više nego u istom mjesecu prošle godine.

Izvor: www.novilist.hr