• hr
  • en
  • de
  • it

Sve veći hit postaju putovanja u nepoznato”

Svjetske agencije sve češće nude tzv. Mystery travel, a pravi procvat bilježe u Americi među populacijom od 20 do 34 godine.

Spakirati kufere, ukrcati se u prvi vlak koji kreće s perona i zaputiti se k nepoznatoj destinaciji - zvuči pomalo avanturistički, no mnogi ljudi tako zamišljaju svoje putovanje iz snova jer nema veće draži od otkrivanja posve nepoznatog. Na tom tragu temelji se i mystery travel, novi segment turističke ponude koju sve više nude svjetske putničke agencije, uključujući aviokompanije, a pravi procvat ta ponuda doživljava u Sjevernoj Americi među populacijom od 20 godina do 34 godine, piše www.slobodnadalmacija.hr

Kvaka
je u tome da odaberete datum polaska i povratka, a oni vas pošalju na nepoznatu destinaciju gdje uživate u svim pogodnostima turističkog aranžmana. Ovakvi paketi nude se nešto povoljnije od uobičajenih, a uglavnom je riječ o last minute ponudama, posebice kad su avionske karte u pitanju jer se kompanije uglavnom žele riješiti neprodanih karata i, konačno, napraviti sebi dodatnu reklamu.

Primjerice, Germanwings koji, kao što je poznato, djeluje i kod nas, nudi blind booking pa, recimo, za 65 eura možete kupiti povratnu kartu Berlin-Zagreb. Ali polazne destinacije ne uključuju naše zračne luke.
Na web stranicama luxurylink.com možete sudjelovati u aukciji gdje nudite što veći iznos da biste "osvojili" tri dana u nekoj nepoznatoj europskoj metropoli čiji paket košta 1421 euro (tri noćenja, uključeni doručak, ručak i takse), a vi licitirate od jednog eura naviše. Na nedavno održanom turističkom sajmu Travel market u Londonu predstavljen je American Express travel s opcijom nepoznatih destinacija, no kod nas još nema takve mogućnosti putovanja.
Preko linka nextpedition.com uključite se u mali kviz po kojem otkrijete kakav profil putnika imate te vam se preko Facebooka javi agent koji vam osmisli putovanje čije pojedinosti ne znate do odlaska na put. Detaljne upute i program dobijete kad krenete preko smartphonea, a ovakve ponude često se nude kao paketi za medene mjesece, rođendane i slično.
Surfajući internetom, naići ćete na velik broj web stranica koje nude putovanja u nepoznato, a o toj temi otvoreni su i brojni forumi. Dok neki kažu da je ovdje riječ o povjerenju turista u turističke kompanije, drugi smatraju kako je to prilika za nešto jeftinije putovanje i odsjedanje u sobama koje bi inače ostale prazne. S jedne strane, činite uslugu putničkim agencijama, a s druge preuzimate rizik da putujete povoljnije i zanimljivije, a možda to i ne bude putovanje iz snova. Ali, kako se kaže, "no risk, no fun".

Izvor: www.ezadar.hr