• hr
  • en
  • de
  • it

Sve što djeca trebaju znati o brodovima

Mala škola brodogradnje i ove je godine krenula na krstarenje Jadranskom obalom, ovaj put u Lumbardi.
Obitelj Milina - mama Vesna, tata Ante i brat Ivan - ove su godine svome najmlađem članu Petru odlučili pokloniti nesvakidašnji dar. Cijeli jedan brod! U tu su svrhu u svoju Lumbardu pozvali meštre Davora Mihalića i Emira Arnautovića, okupljene u projekt Male škole brodogradnje, jedini projekt te vrste u regiji, pa i šire.
- Veseli nas što nas je obitelj Milina pozvala da s njihovim mlađim sinom Petrom napravimo jedrilicu dužine 3,7 metara. Petar je naime prošle godine bio polaznik Male škole brodogradnje na Korčuli, pa će sada samo usvojiti lekciju. Uvala Račišće u Lumbardi biće bogatija za još jedan brod, nakon tri dana rada nazire se forma broda. Porinuće se očekuje u četvrtak - najavljuje Davor Mihalić, idejni tvorac i voditelj Male škole brodogradnje.
Kreativna radionica StolArt, unutar koje djeluje Mala škola, svoj je program osmislila u skladu s mentalitetom djece. Kroz igru, druženje, niz kreativnih aktivnosti, polaznici radionice, već tri godine, grade vlastiti brod i sami ga porinu u more. Program radionice namijenjen je jednako domicilnom stanovništvu i turistima. U suradnji s muzejima, gradskim službama i lokalnim kreativcima, StolArt je oblikovao edukacijsko-kulturno-turistički jedinstvenu ponudu, miljama daleko od konfekcije na kakvu smo navikli.
Budući da su mnogi gradovi pokazali interes za održavanjem Male škole brodogradnje na svojim lokacijama, u 2013. u planu je deset radionica.
Uzme li se u obzir da svi posjetitelji mogu prići tradicionalnoj drvenoj barci i prionuti na posao (brušenje, kitanje, bojenje, kalafatavanje...) te tako sudjelovati u osmišljavanju izgleda broda, ovaj projekt na svim je lokacijama bio izniman interaktivni događaj koji je na nekoliko dana izmijenio energiju grada i vratio ga u daleku prošlost. A u utopijski prizor nekog davnog vremena može li se išta bolje uklopiti od djece-brodograditelja?! Svrha projekta je pomicanje granica obrazovanja i igre: djeca u dobi od 10 do 15 godina nalaze se pred izazovom učenja tradicionalnih vještina, uz strog nadzor voditelja, rukuju alatom "za odrasle", s ciljem prenošenja vrijednosti, znanja i vještina mladima. Pritom grade ne igračku namijenjenu djeci, nego pravo plovilo smanjenih gabarita, u skladu sa svojim uzrastom.
Četvrtu godinu zaredom "Mala škola brodogradnje" po različitim jadranskim odredištima planira podučavati djecu najvažnijih formativnih godina kako izraditi vlastiti drveni brod, u skladu s tradicionalnim zanatom brodogradnje. Program će se provoditi od Istre do krajnjeg juga Dalmacije.
"Mala škola brodogradnje" u 2013. godini nastoji posjetiti što više lokacija na Jadranu i tako doprijeti do šireg kruga zainteresirane publike, educirajući mlade i pokušavajući ispričati priču svojstvenu svakom mjestu u kojem gostuje.

Izvor: stolart1@gmail.com