• hr
  • en
  • de
  • it
Žalo na lijevoj strani uvale Porat na Svetom Grguru
Ugostiteljski objekt Porat otok Sveti Grgur
Jedrilica na sidru u uvali Porat na Svetom Grguru
Sveti Grgur
Pristan u uvali Porat na otoku Svetom Grguru
Porat Sveti Grgur



18.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
18
22
20
Tmax(°C)
24
26
21


19.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
20
24
21
Tmax(°C)
24
27
22


20.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
21
24
21
Tmax(°C)
25
28
22


Sv. Grgur/otok Sveti Grgur

Otok Sv. Grgur je nenaseljeni otok u Jadranskom moru, na jugozapadu Hrvatske.
Otok leži na Kvarneriću u prolazu Senjska Vrata, između većih otoka Raba i Krka, na 3 km istočno od njega je Goli otok, a 4 km na sjeveroistoku je viši greben Prvića (363 m) koji ga štiti od najjače velebitske bure. Najbliže je naselje luka Lopar na sjeveru Raba, 2 km jugozapadno od Grgura.

Dobro je znati
Od 1948. pa do 1988. godine na njemu je bio kazneno-popravni dom za žene. U zaljevu Sv. Grgur, koji leži na sjeverozapadnoj strani otoka, nalaze se ruševine napuštenih zgrada iz bivšeg konclogora Grgur-Goli. Nekadašnji ženski logor koji se pružao na istok od najveće uvale Sv. Grgur moguće je i danas razgledati u ruševinama. U ljetnoj sezoni na obali bivšeg logorskog pristaništa danas radi manja gostionica za turiste.

Ranije se na otoku kopao boksit, a u novije je doba taj otok iznajmljen kao lovište jelena lopatara.

Izvor: www.wikinfo@org

Na najdubljem dijelu uvale nalazi se 40 metara dugačak mol. Dubine su dovoljne da se može pristati - od 2,5 do 4 metra. Lijeva strana mola nije prikladna za pristajanje jedrilica jer je preplitko - oko 1 metar dubine.

Uvala je djelomično zaštićena od bure a potpuno od juga. Otvorena je prema zapadu. Na šumovitoj strani uvale nalazi se još jedan mol - dubine su od 2 m na vrhu do 1 m pri dnu mola. Na toj strani uvale nalazi se nekoliko lijepih mjesta za kupanje.

Sidrenje je dozvoljeno u cijeloj uvali.

Slika uvale Sveti Grgur - Google Earth

 

Na najdubljem dijelu uvale nalazi se 40 metara dugački mol. Dubine su dovoljne da se može pristati - od 2,5 do 4 metra. Lijeva strana mola nije prikladna za pristajanje jedrilica jer je preplitko - oko 1 metar dubine.
Uvala je djelomično zaštićena od bure a potpuno od juga. Otvorena je prema zapadu.

Na šumovitoj strani uvale nalazi se još jedan mol - dubine su od 2 metara na vrhu pa do 1 metar pri dnu mola. Na toj strani uvale nalazi se nekoliko lijepih mjesta za kupanje.
Sidrenje je dozvoljeno u cijeloj uvali.