• hr
  • en
  • de
  • it

Sutra starta Hyeres

U ponedjeljak 22. travnja u francuskom Hyeresu bit će oglašen prvi start slijedeće regate Svjetskog kupa. Startne liste se još uvijek slažu, međutim sigurno je da će Hyeres kao i obično biti najjača regata sezona. U Francuskoj će narednog tjedna jedriti i brojni hrvatski predstavnici.
Danas počinju službene prijave i premjeravanja na regati Svjetskog kupa u francuskom Hyeresu. Sva poznata imena su tu. U uvodnom dijelu sezone Hyeres se jednostavno ne propušta. Kroz urede regatnog odbora i premjerača proći će oko 800 jedriličara, točan broj znat će se u nedjelju navečer, 21. travnja, kad će biti zaključene startne liste.
Dio hrvatskih jedriličara međunarodnu je sezonu otvorio prije desetak dana na regati Svjetskog kupa u Palma de Mallorci. Dva su finala tada pala, malo je nedostajalo do podija, tako da je početak bio više nego dobar, naročito za Tončija Stipanovića koji je bio četvrti u Laseru, odnosno Eniu Ninčević i Romana Župan koje su bile sedme u 470.
- Palma je prošla odlično, raduje me da sam u jednom trenutku bio i prvi. Regata je pokazala da smo pripreme dobro odradili, da smo na dobrom putu, nadam se da će u Hyeresu ponovno biti dobro. Dobro se osjećam, stigli smo prije nekoliko dana, nakon kratkog boravka u Splitu - kazao nam je Tonči Stipanović.
Čak sedam hrvatskih kormilara najavilo je svoj nastup u Hyeresu u Laseru, iako je uz Daniela Mihelića mahom riječ o mladim hrvatskim jedriličarima, gotovo svi su već jedrili u ovom akvatoriju, barem jednom.
Hyeres će biti otvaranje sezone za Šimu Fantelu i Igora Marenića, koji su se prošla dva tjedna pripremali upravo u ovom akvatoriju.
- Dobro smo jedrili, upravo ono što nam je trebalo nakon što smo zimu uglavnom posvetili kondicijskoj pripremi. Željni smo regata i jedva čekamo prvi start. Pratili smo što se zbivalo u Palmi, koju smo odlučili preskočiti, tamo nije bilo nekih većih iznenađenja, sve je to dobro poznata ekipa, uz poneke mlade posade - razmišlja Šime Fantela.
Premijerni nastup na regati ovakve razine u klasi 470 imat će trogirski dvojac Ante Botica i Jure Vuletić.
Nakon dvije regate u domaćim vodama, koje je pobijedila, na startnoj liniji u Hyeresu naći će se i Tina Mihelić.
- Dobre pripreme kući i dobre dvije testne regate, no sad ćemo tek zapravo vidjeti što smo napravili. Flota je kao i uvijek jaka, a raduje me da nisam jedina hrvatska kormilarka, da će u Hyeresu nastupiti i dvije mlade naše predstavnice, Ana Zelić i Anđela de Micheli Vituri. Nemamo puno juniorki, a seniorki nas je pogotovo malo i nadam se da će cure izdržati - komentirala je Tina.
Enia Ninčević i Romana Župan, Pavle Kostov i Petar Cupać su nekoliko dana proveli kući u Zadru između Palma de Mallorce i Hyeresa, novi regatni izazov dočekuju spremni. U Finnu su dvojica hrvatskih kormilara, Milan Vujasinović i Tudor Bilić, na dasci Mihovil Fantela.

Izvor: www.hjs.hr