• hr
  • en
  • de
  • it

Surferski raj na ušću Neretve

Prva ovogodišnja mjerenja potvrđuju da je more na plažama u neretvanskom priobalju izvrsno za kupanje.
Budući da se ispitivanje provodi prema Uredbi o kakvoći mora za kupanje, koja je u potpunosti usuglašena s Direktivom o upravljanju kakvoćom vode za kupanje, te da je metodologija uzorkovanja i obrade podataka ujednačena na području cijele Europske unije i Sredozemlja, rezultati kakvoće mora usporedivi su i mogu se vidjeti na službenim stranicama Europske agencije za zaštitu okoliša (Eye on Earth), ističu u Ministarstvu zaštite okoliša.
Za razliku od prethodnih godina, kad more na ušću Neretve nije udovoljavalo kakvoći za kupanje, ovogodišnja mjerenja potvrdila su da je morska voda izvrsna za kupanje pa kupači nemaju razloga za brigu. Iako se u bosanskohercegovačkim medijima s vremena na vrijeme pojavljuju informacije da je Neretva u donjem toku zagađena zbog ispuštanja kanalizacijskog sustava u Mostaru, nikakva onečišćenja nisu se pojavila u donjem Poneretlju i na ušću Neretve, čije će pješčane plaže i ovoga ljeta privući brojne kupače, ali i surfere, koji uživaju u suncu, moru i vjetru. Ušće je posebno pogodno za djecu, koja zbog pličine mogu bezbrižno uživati u ljetnim radostima.
- Sve plaže u neretvanskom priobalju pogodne su za kupanje. Nema bojazni ni od kakvih onečišćenja. Prvi uzorci uzeti su 27. svibnja - ističe epidemiolog Županijskog zavoda za javno zdravstvo dr. Miljenko Ljubić. On naglašava da će se uzorkovanje morske vode provoditi svakih petnaest dana te će se o rezultatima izvještavati na stranicama Zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zaštite okoliša.
Sve je to dodatni poticaj uređenju ušća Neretve kao jedinstvene ekološke oaze, što zagovaraju ekolozi, ljubitelji prirode, ali i kitesurferi, koji su se posljednjih godina udomaćili na pješčanim sprudovima.
Vjetra u pravilu ne nedostaje na ušću Neretve, pa tako pješčane plaže već nekoliko godina otkrivaju i upoznaju ne samo hrvatski, nego i strani zaljubljenici u ekstremne vodene sportove, među kojima su najbrojniji Slovenci.
Osim nepreglednih pješčanih plaža za kupanje i organiziranje sportskih kiterskih natjecanja, na ušću Neretve moguće je razvijati i lječilišni turizam jer se blato i mulj što ga Neretva godinama nanosi može koristiti u liječenju raznih bolesti.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr