• hr
  • en
  • de
  • it

Sudar u riječkoj luci

Ante B., zapovjednik ribarskog broda Ogorje, u vlasništvu tvrtke Ugor, dužine 29 metara, lakše je ozlijeđen nakon što je u to plovilo, vezano uz riječki lukobran, jučer oko 16.45 sati prilikom isplovljavanja udario 80-metarski brod Nazli koji plovi pod stijegom Cookovog Otočja.
Srećom, onečišćenja mora nije bilo, kao ni teže stradalih na ribarici na kojoj su prilikom udara bila četiri člana posade i zapovjednik. Odmah nakon pomorskog incidenta na mjesto događaja izašle su inspekcijske ekipe Lučke kapetanije (dežurni inspektor i inspektor iz odjela za promet u Lučkoj kapetaniji) te službenici Pomorske policije, kako bi utvrdili što se zapravo dogodilo. To nam je potvrdio i Lučki kapetan Darko Glažar.
Što je točno uzrok nesreće, znat će se nakon što sve inpekcijske službe obave svoj dio posla i razgovaraju sa članovima posade i zapovjednikom motornog broda koji je bio pred isplovljavanjem iz riječke luke, kratko nam je rekao Glažar.
Za sada je izvjesno da zapovjednik broda Nazli, 40-godišnji Turčin Alsat Volkan, ima zabranu isplovljavanja. Uobičajeno u ovakvim situacijama, on je podvrgnut alkoskopiranju. Prve informacije ukazuju da je riječ o lošim manevarskim potezima zapovjednika 80-metarskog broda Nazli. Nije isključena ni mogućnost da prilikom manevriranja motor nije »uhvatio«, već je brod nastavio vozito krmom. A da brzina kojom je udario u ribarsku brodicu nije bila mala, neslužbeno doznajemo, svjedoče snimke nadzorne kamere.

Dok je ribarica Ogorje bila vezana uz lukobran, veliki brod koji je isplovljavao s De Franceschijevog gata silovito je krmom zahvatio ribaricu po boku, i tako je gotovo prikliještio, pa je oštećena i gornja oplata ribarskog broda. Prilikom udarca o brod, zapovjednik ribarice je lakše ozlijeđen pa je i zatražio liječničku pomoć u bolnici.

Oštećena je i riva riječkog lukobrana, no kolika je točno materijalna šteta utvrdit će se nakon detaljnog očevida. Jedan od članova posade ribarice kratko je komentirao da je udarac bio strahovit, te kako u prvom trenutku nisu ni znali što ih je snašlo.

Izvor: www.novilist.hr