• hr
  • en
  • de
  • it

Strani jahtaši obožavaju vezivanje uz zapadnu obalu

Nautička sezona koja ulazi u kasnoljetni ritam potvrdila je zapadnu gradsku obalu kao neupitan hit među jahtašima koji, kako je poznato, posebno vode računa o osobnom "komodu" i ljepoti privezišta.

- Od kraja svibnja do početka rujna na zapadnu obalu privezalo se čak 510 jahti različitih dužina - otkriva nam Joško Siriščević, voditelj zapadne obale i djelatnik "Splitske obale", gradske tvrtke koja upravlja tim dijelom luke i naplaćuje vezove.

- Srpanjski prosjek dužine privezanih jahti bio je 45 metara, a tijekom kolovoza iznosio je 42 metra. Bez obzira što u sezoni imamo 20 posto skuplji vez od susjedne ACI-jeve marine, te da ne nudimo uslugu opskrbe brodova vodom i strujom, bili smo privlačni najvećim jahtama. Čak se dobar dio takvih plovila iz ACI-ja "preselio" k nama. Najveća jahta koju smo imali na vezu je bila superluksuzna "Siren" od 75 metara dužine - kaže Siriščević.

Inače, ta jahta vrijedi 65 milijuna eura, a njezin vlasnik je David Reuben, britansko-indijski bogataš i aluminijski magnat. Budući da se "Siren" nalazi i u čarteru, vrlo je popularna među holivudskim zvijezdama, a je li netko od sličnih "faca" ili čak Reuben osobno ovog ljeta šetao među Splićanima i turistima možemo samo nagađati, jer agencije koje ugovaraju vez traže potpunu diskreciju za svoje klijente.

Tek kada zapadna obala dobije status luke nautičkog turizma, a postupak je u tijeku, osim vezarine će se moći naplaćivati i opskrba brodova vodom i strujom.

- Pilot projekt nautičkih vezova na zapadnoj obali pokazao se u prvoj sezoni kao pun pogodak - zadovoljno trlja ruke Perislav Bonačić, direktor "Splitske obale".

- Već u startu uspjeli smo privući najveće jahte, prave morske i oceanske "bolide", pa se i u tom segmentu Split potvrđuje kao hit destinacija. Jahtaši privezani uz zapadnu obalu vole blizinu gradskog središta, Dioklecijanove palače i Rive, a privlače ih i ugostiteljski sadržaji na obali.

- Budući da agencije koje rezerviraju vezove inzistiraju na anonimnosti gostiju teško je reći koja su poznata globalna lica bila pod Marjanom. No, sigurno je da je na zapadnoj obali, na transferu prema zračnoj luci u Resniku, boravila marokanska princeza Lalla Meryem sa svojom pratnjom na jahti "Insignia". S obzirom na status gošće trebalo je osigurati prilaz brodu sa ceste, kao i siguran odlazak automobilima - kaže nam Bonačić.

Sa zapadnom obalom u punoj funkciji Split bez sumnje postaje meka bogatih jahtaša. I zato se nemojmo začuditi ako se koja holivudska zvijezda ubrzo pohvali "selfiejem" s pogledom prema Palači.

CJENIK:

550 kuna iznosi dnevna ljetna cijena priveza broda od osam metara dužine

1130 kuna treba izdvojiti za brod dug 15 metara

17.500 kuna dnevno platit će vlasnik jahte od 80 metara za privez na zapadnoj obali