• hr
  • en
  • de
  • it

Stranci nelegalno izgradili tri hale na pomorskom dobru

Nakon pisanja Slobodne Dalmacije o mogućem ilegalnom radu inozemnih radnika na popravku platforme za bušenje nafte u krugu Naute Lamjane, Državni je inspektorat u pratnji policije proveo kontrolu u škveru na Ugljanu.
Kontrolirana je platforma GSP Fortuna, koju su prije nekoliko mjeseci Amerikanci prodali rumunjskoj tvrtki Group Servicii Petrolierer iz Constanze.
Inspekcija je utvrdila da su svi radnici na platformi zaposlenici te rumunjske tvrtke, a da je Global agent, koji obavlja pomorske agencijske poslove, prijavio sve radnike, koji po propisima mogu raditi 90 dana bez radne dozvole.

- Radnici imaju i potvrde MUP-a o prijavi rada, a obavljaju poslove pospremanja platforme GSP Fortuna za otpremanje na novu lokaciju. Svi radnici imaju prijavu boravka na platformi i nisu utvrđene povrede propisa - rekao je glavni inspektor Robert Markt.
Ova je inspekcija, dakle, zaključila da tu nema prekršaja ni ilegalnog rada, iako je izvjesno da su iz Rumunjske na platformu došli zavarivači i slični majstori pod firmom zaposlenika platforme.

Čudno je pri tome, kažu sindikalisti Naute Lamjane koji već mjesec dana dežuraju na ulazu u škver jer su u općem štrajku, da je i oprema koja je došla iz Nizozemske ušla bez ikakve carinske kontrole, što je prije bilo uobičajeno.

Štrajk radnika koji pola godine, odnosno još od ožujka, nisu dobili plaće, i dalje traje s neizvjesnim izgledima za postizanje rezultata.

Međutim, druga inspekcija koja je ovih dana bila u škveru mogla bi pridonijeti akciji za oduzimanje državne koncesije za remont brodova.

Sindikat je, naime, tražio da se Jupiter Adriji, vlasniku Naute Lamjane, oduzme koncesija jer ne obavlja djelatnost za koju je koncesija odobrena. Hidrograđevinski inspektor je u kontroli u škveru utvrdio da su u proteklih nekoliko godina na pomorskom dobru, bez ikakve dozvole, izgrađene čak tri hale površine najmanje tisuću četvornih metara.

To je drugi ozbiljan razlog za oduzimanje koncesije, o čemu bi uskoro trebalo odlučivati Ministarstvo gospodarstva. U međuvremenu vlasnici Naute Lamjane iz švicarsko-britanskog fonda Jupiter Adria ne čekaju skrštenih ruku što će inspekcije naći.

Preko tvrtke kćeri Odmarališta IO Adria podnijeli su zahtjev za pokretanje stečaja nad Nautom Lamjanom. Odmarališta IO Adria od Naute potražuje formalno 172.630 kuna, što je uz dugotrajnu blokadu dovoljan razlog za pokretanje stečaja.
Najveću bi korist trebao izvući fond Jupiter Adria, kojemu je Nauta Lamjana dužna milijune kuna - stečaj je očito način na koji se fond želi izvući iz škvera i prepustiti sudbinu 80 radnika dugotrajnoj stečajnoj agoniji.

Teren pod hipotekom
Umjesto da ugovara poslove za remont brodova, za što je koncesija odobrena, vlasnik je pod hipoteku stavio 64 hektara terena. Hipoteku u iznosu od 34,1 milijun eura upisala je Erste banka, a još 10,1 milijuna eura Jupiter Adria, koja je očito već odavno digla ruke od škvera kad im je propala ideja da na mjestu brodogradilišta u uvali Vela Lamjana izgrade apartmansko naselje.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr