• hr
  • en
  • de
  • it

Stotine dubinskih riba nasukale su u pličak kod Pule

Na stotineinače dubinskih riba, velikih i do metar i pol, po imenu "Mač srebrnjak" zalutale su u plićinu u uvali Valelunga u pulskoj luci.
Trahipterus trahypterus je riba koja inače živi na dubinama preko 300 metara, a kada u potrazi za hranom dođe na površinu, što se događa vrlo rijetko, vrlo je dezorijentirana. Ukusna je za jelo i najčešće se konzumira na Siciliji.
"Ta riba živi u morima cijeloga svijeta, ali i u Jadranu premda na ovom području nije osobito česta. Mač srebrnjak je mezopelagična riba što znači živi na dubini od 200 do 500 pa i više metara i iznimno rijetko dolazi na površinu. Kada u potrazi za hranom ta riba dođe u plićak potpuno je dezorijentirana i lako se nasuka.
Moguće je da je i jača bura ohladila plići dio sjevernog Jadrana, a kako su te ribe jako osjetljive na hladnoću, moguće je da su doživjele temperaturni šok i potom se nasukale", kazao je za Glas Istre biolog Neven Iveša.
Jedan od scenarija je da su se zapetljale u mreže kočara koji su ih potom bacili natrag u more. Iveša ne isključuje niti mogućnost da su se nasukale zbog potresa u Dalmaciji koji je mogao utjecati na promjene u morskom eko sustavu.

Izvor: www.index.hr