• hr
  • en
  • de
  • it

Što Zadrani mogu očekivati u Indoneziji?

Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo, na čelu s predstojnikom Državnog ureda za trgovinsku politiku Denisom Čajom, na putu je za Indoneziju, odnosno Džakartu. S njima su i kapetan Joško Jurin, član uprave Tankerske plovidbe i Emil Bilić, ravnatelj Lučke uprave Zadar.
Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, 1. srpnja, otvorit će se dodatne mogućnosti, a Hrvatska želi Indoneziji ponuditi korištenje luka Rijeke, Zadra i Ploča za izvoz indonezijske robe na tržišta zemalja EU. U tom je kontekstu i Emil Bilić u hrvatskom izaslanstvu.
Priča o potencijalu Indonezije, jedne od najmnogoljudnijih zemalja svijeta s vrlo značajnim stopama rasta, i mogućnosti Zadra u tom kontekstu spominju se već desetljećima. Do sada do realizacije nije došlo, a najčešće se u kontekstu mogućeg posla s Indonezijom tada i s drugim tvrtkama »u igri« spominjao potencijal zadarskog terminala za tekuće terete u teretnoj luci Gaženici i ekstremnog plasmana palmina ulja put Europe. Indonezija je najveći svjetski izvoznik upravo tog proizvoda.

Izvor: www.zadarskilist.hr