• hr
  • en
  • de
  • it

Stipanović treći, Kljaković Gašpić četvrti!

Drugi dan olimpijske regate je iza nas. Hrvatski kormilari u samcima izvrsno stoje, treći je Tonči Stipanović u Laseru, četvrti Ivan Kljaković Gašpić u Finnu. Temperatura zraka je pala, vjetar pojačao, Weymouth polako počinje sličiti na sebe.
Veći dio olimpijske flote isplovio je danas na regatna polja Weymoutha i Portlanda. Sutra kreću i daskaši, nakon čega još samo čekamo starta muških dvojaca 2. kolovoza i ženskih 3. kolovoza. Danas su startali Laseri, Radiali i 49er, nastavilo se natjecanje za Finn i Zvijezdu, svi su odjedrili po dva plova.

Prva dva plova za laseraše Tonči Stipanović odjedrio je smireno, vrlo konstantno, stalno u vrhu flote, iako je bilo zahtijevno za jedriti s vrlo jakom morskom strujom. Šesto mjesto u prvom plovu i peto u drugom donijelo mu je visoko treće mjesto ukupnog poretka. Dosta iznenađenja u floti Lasera danas, mnogi su favoriti podbacili, osim Australca Toma Slingsbya koji je poveo nakon prvog dana.

- Za prvi dan sasvim dobro. Prvi plov sam odlično startao, u jednom trenutku sam bio i prvi, prvu oznaku sam okrenuo drugi, ali niz vjetar danas zaista nije funkcioniralo tako da sam tu izgubio pozicije i ušao peti, šteta za ta tri boda, bila je stvarno prilika super otvoriti regatu. Drugu sam isto startao, ali nas deset koji smo bili na lijevoj strani smo bili u skroz drugom vjetru, pa sam morao dosta uprijeti da nadoknadim zaostatak. Je, dosta favorita je podbacilo i to je dobro! - nasmijao se Tonči Stipanović.
Vrlo uzbudljiv dan i u floti finaša, naročito u drugom plovu u kojem je bilo i dosta prevrtanja i neočekivanih plasmana, vodeći su redom upisali svoje najslabije ulaze. Ivan Kljaković Gašpić danas je bio sedmi i deveti, izgubio je jedno mjesto ukupnog poretka u odnosu na jučer, četvrti je. Čak četiri kormilara imaju isti broj bodova od trećeg do šestog mjesta. Danac Jonas Hogh Christensen zadržao je broj jedan.

- Još jedan dan je iza nas, ne baš sjajan kao jučer, ali idemo dalje. Sad se treba dobro odmoriti i opustiti, sutra idemo ponovno na bojno polje i vidjet ćemo što će biti - smiren je Ivan Kljaković Gašpić.

Tina Mihelić otvorila je natjecanje s dobrim 13. mjestom. Nakon slabije odjedrenih prvih stranica kursa u oba plova je napredovala kroz flotu od oznake do oznake, u prvom plovu primjerice sa 27. mjesta na obilasku prve oznake stigla je do 14. mjesta u cilju, što mogu samo nabolji. Preživjela je večeras mlada Opatijka sa splitskom adresom i prosvjed, suci su odlučili da nije prekršila pravilo i poništili uloženu žalbu.
- Vjetrovito danas, ali nije bilo sve u brzini, trebalo je taktički odjedriti i držati pravu stranu. Prvi plov nisam dobro započela, ali sam se izvlačila niz vjetar. Mogu reći da sam zadovoljna s obzirom da uvjeti nisu bili dobri za mene. - kazala je Tina. Vodi Irkinja Annalise Murphy.

U četrdesetdevetki Pavle Kostov i Petar Cupać su 17. nakon dva plova, dok su Marin i Dan Lovrović 15. u Zvijezdi.
- Nismo baš zadovoljni rezultatom danas, imali smo dva malo lošija starta, tako da se nismo mogli kasnije u regati probijati naprijed. Tek je početak, vidjeli smo neke greške, mislim da bi trebalo biti bolje slijedećih dana - komentirao je Pavle Kostov. Na prvom mjestu 49er-a su Danci Noregaard i Lang, dok su u Zvijezdi poveli Britanci Percy i Simpson.

Zahladilo je u Weymouthu, temperatura zraka se spustila na 15 stupnjeva, no još uvijek nije neugodno hladno kako zna biti na ovim regatnim poljima. Vjetar je pak počeo poprimati svoju klasičnu snagu, što će reći 20 i više čvorova, po čemu je ovo područje poznato. Danas se jedrilo po 15 do 18 čvorova, sutra se očekuje više, a prognostičari za srijedu najavljuju i olujnih 30 čvorova. Sutra dakle na moru pratimo šest disciplina u kojima nastupaju hrvatski jedriličari, za sve su predviđena dva plova.

Izvor: http://crosailingteam.hjs.hr