• hr
  • en
  • de
  • it

Stipanović i dalje vodi!

Tonči Stipanović i dalje je prvi u Laseru na regati Svjetskog kupa u francuskom Hyeresu. Pavle Kostov i Petar Cupać su sjajni drugi, njihova flota se s mora vratila u sumrak, oko 20.15. Šime Fantela i Igor Marenić su šesti, a Enia Ninčević i Romana Župan sedme. Sutra počinju finalna jedrenja.
Kralj laganijeg vjetra u Laseru je zaista Tonči Stipanović. Još jedna pobjeda danas i jedno drugo mjesto za našeg majstora, koji je tako u prva dva dana regate Svjetskog kupa u francuskom Hyeresu konkurenciji zaista podijelio nekoliko lekcija. Pet jedrenja odradilo je 113 kormilara, a Tonči je tri puta pobijedio. Sa zanimanjem se u Hyeresu prati nastup čuvenog Roberta Scheidta koji se vratio Laseru nakon što je klasa Zvijezda izbačena iz olimpijskog programa. S obzirom da je riječ o jedriličaru koji ima poveću zbirku olimpijskih i svjetskih medalja, koji je nizao pobjede u Laseru prije osam godina prije nego što je prešao u Zvijezdu, gdje je također osvojio sve što se osvojiti moglo, nije ni čudo. Scheidt je trenutačno šesti, a danas ga je u prvom plovu malo „ispreskakao" upravo Tonči Stipanović.
- Danas je opet bilo izvrsno, prvi plov sam stalno bio u vrhu, borio se sa Scheidtom, u jednom trenutku je on otišao malo naprijed, ali u konačnici je on diskvalificiran radi preuranjenog starta. U drugom plovu sam loše startao, ali sam se izvlačio i ušao drugi. Od sutra kreće prava regata, finale, krećemo od nule - kaže Tonči.
Prema još uvijek privremenim rezultatima Daniel Mihelić je 17., 39. Bogoslav Bugarin, 57. Filip Jurišić, 80. Toma Višić, 95. Nenad Bugarin, 98. Dino Sindik.
Vrlo dug dan za 49ere, koji su s mora stigli tek iza 20 sati, u sumrak. Pavle Kostov i Petar Cupać su nanizali još tri treća mjesta, dakle u šest jedrenja svih šest puta su bili treći u cilju. Ukupno - drugi. Nikad bolje.
- Kao sam bio mali, kad sam prvi put došao u Hyeres onda su mi rekli kad ti ime izađe na ploči u boat parku, gdje se piše vodeća trojica onda si faca, pa valjda smo sad face - nasmijao se Pavle Kostov.
Šime Fantela i Igor Marenić stabilno su jedrili i danas u klasi 470, šesto mjesto za njih uoči finala.
- Dobro je, bolje čak nego što smo se nadali, jer nismo imali nikakve regate, imali smo treninge, ali samo s tri do pet posada, tako da nisam znao što očekivati, ali po ovom laganom vjetru koji su nama inače najteži uvjeti prvi i drugi dan regate sam stvarno zadovoljan, jer lijepo smo jedrili, brzina je bila na nekom solidnom nivou, taktički smo solidno jedrili, bilo je grešaka, jučer više nego danas, ali sam zadovoljan ukupnim plasmanom - analizirao je Šime Fantela.
U ženskoj konkurenciji iste klase napredovale su Enia Ninčević i Romana Župan, stigle su do sedmog mjesta. U razgovoru s djevojakama osjetili smo jednu novu dozu samopouzdanja i sigurnosti koje proizlaze iz odličnog nastupa u Palma de Mallorci i sad ponovno u Hyeresu, barem zasad, da kucnemo o drvo.
- Sve po planu, sva mjesta su u deset, šteta danas drugi plov, bile smo naprijed u prvih pet, ali onda smo malo riskirale u drugoj stranici niz vjetar, pa smo tu dosta izgubile i na kraju ušle desete, ali novi format natjecanja to dozvoljava, važno je odraditi kvalifikacije u top deset, a onda u finalu kreće prava borba - zadovoljna je Enia Ninčević.
Tina Mihelić u Laser Radialu nije se zadovoljna vratila s mora, slab prvi plov i drugi penal, no ipak vrlo dobro deseto mjesto za Tinu, koja se tako također glatko plasirala u finalnu zlatnu skupinu.
U Finnu Milan Vuajsinović je na jako dobrom 14. mjestu, Tudor Bilić zauzima 35. Na dasci Mihovil Fantela je 37.
Sutra kreću finalna jedrenja, prema novom sustavu bodovanja ne nose se svi dosad osvojeni bodovi, već samo plasman, primjerice dva boda za drugo mjesto, što znači da sve ide praktički od početka s minimalnim razlikama. Tri su dana finalnih jedrenja, a subota 27. travnja je dan jedrenja za odličja, za deset najboljih, odnosno osam u 49er-u.

Izvor: www.hjs.hr