• hr
  • en
  • de
  • it

Stipanović i dalje drugi!

Tonči Stipanović i dalje je sjajan drugi na Svjetskom prvenstvu Lasera. Odličan start naših posada na Svjetskom prvenstvu Zvijezda - 11. Lovrović/Lovrović, 16. Arapov/Mikuličić. U Zadru je večeras svečano otvoreno Svjetsko prvenstvo 49er-a.

Na Svjetskom prvenstvu Lasera u njemačkom Boltenhagenu još jedan izvrstan dan našeg olimpijca u Laseru Tončija Stipanovića, u trećem plovu regate ponovno je bio izvrstan drugi, dok je u četvrtom ušao osmi u cilj. Nakon četiri jedrenja Tonči je drugi, iza Australca Toma Slingsbya.
- Prvi plov sam većim dijelom i vodio, prošao me Britanac Goodison i nisam uspio vratiti vodstvo, ali jako sam zadovoljan kako sam startao i kako sam vozio kroz polje. Bilo je teško za jedriti, vjetar je često mijenjao smjer. Pogotovo je drugi plov bio težak, morao sam se izvlačiti, no dobrim jedrenjem niz vjetar uspio sam naporedovati i stigao do osmog mjesta - javio je Tonči.
Filip Jurišić i dalje se odlično drži, na 11. je mjestu. Preostala trojica hrvatskih kormilara napredovali su u ukupnom poretku: 27. Daniel Mihelić, 39. Ivan Taritaš, 44. Milan Vujasinović. Flota Lasera na SP broji impresivnih 168 kormilara. Sutra je zadnji dan kvalifikacija, nakon još dva plova flota se dijeli na zlatnu, srebrnu i brončanu skupinu. Kako zasad stvari stoje svih pet hrvatskih kormilara mogli bismo imati u zlatnoj skupini.

U francuskom Hyeresu odlično su startale naše posade na Svjetskom prvenstvu za klasu Zvijezda, gdje nam je pozornost usmjerena prema olimpijskim normama. Zvijezde na SP jedre jedan plov dnevno. U vrlo teškim uvjetima laganog i promijenjivog vjetra, nakon dugo čekanja na start, među 72 posade Marin i Dan Lovrović ušli su 11. u cilj, Mate Arapov i Siniša Mikuličić 16., a Marina Mišura i Tonko Barač 56. Lovrović/Lovrović su zasad unutar norme, a Arapov/Mikuličić nadomak.
- Bilo je teško jedriti i taktički i strategijski, pritisak je dolazio sa svih strana. Regata je bila duga, jedrili smo sat i 45 minuta. Za početak je jako dobro - rekao nam je Dan Lovrović.

Dostajanstvenom ceremonijom otvaranja večeras je u Zadru svečano otvoreno Svjetsko prvenstvo 49er-a. Tijekom dana sve su posade obavile službene prijave i premjeravanja, a navečer su se zabavljali u lučici Jedriličarskog kluba Uskok.
- U 13 godina ovo je naše osmo veliko prvenstvo. Posebno smo ponosni na činjenicu da smo dobili prigodu ponovno, nakon 2004. i SP-a za klasu 470, ugostiti kvalifikacije za Olimpijske igre. Jedriličari se kod nas dobro osjećaju, a mi uživamo kad su oni ovdje. Još da nas vjetar posluži i nema straha da će se dobar glas o prekrasnim uvjetima za jedrenje i našem gostoprimstvu ponovno pronijeti jedriličarskim svijetom -zadovoljan je predsjednik JK Uskok Ive Mustać.
Sutra u 15 sati zakazan je start probne regate.

Izvor: www.zadarskilist.hr