• hr
  • en
  • de
  • it

Štinjan: Novih 80-ak vezova gotovo prije ljeta

Nakon nekoliko godina planiranja i sakupljanja dokumentacije napokon su započeli radovi na izgradnji nove, odnosno proširenju već postojeće sportske lučice u Štinjanu. Naime, nakon što je Grad Pula Pomorsko športsko ribolovno društvo "Štinjan" djelomično oslobodio obveze plaćanja komunalnog doprinosa (PŠRD Štinjan je platio 207,8 tisuća kuna, odnosno polovicu utvrđenog iznosa na ime komunalnog doprinosa od 415,6 tisuća) ishodovana je građevinska dozvola te izabran izvođač radova - tvrtka Vintijan.

- Nakon niza godina uspjeli smo skupiti sve papire i konačno krećemo s radovima, rekao nam je jučer Marijan Rupenović, predsjednik PŠRD "Štinjan" i dodao da su ovih dana u lučici započeli pripremni radovi na izgradnji novog lukobrana te gatova.

Kako doznajemo, posao težak čak 3,5 milijuna kuna, većinski financiraju Štinjanci, odnosno zainteresirani mještani koji su uplatiti predujam za nove vezove. Na taj je način skupljeno oko tri milijuna kuna.

- Zadovoljni smo oslobađanjem plaćanja dijela komunalnog doprinosa, a nadamo se da će nam Grad Pula još pomoći, naveo nam je Rupenović i dodao da im trenutno nedostaje oko 300 tisuća kuna za nabavku kamenja za nasipavanje. Kako pojašnjava, "stara" lučica trenutno ima 80 vezova, dok se u novom dijelu za sada planiraju sagraditi još 84.

Radovi će se obavljati po fazama. Nakon čišćenja, betonirat će se u fazama, a zatim početi gradnja lukobrana od oko 150 metara koji će ograditi cijeli akvatorij s već postojećom lučicom te nove gatove za mještane, navodi nam Rupenović. Projekt, kaže, dopušta mogućnost gradnje još jednog manjeg gata za 20-ak plovila pa svima koji su zainteresirani za vezove poručuje da se mogu javiti njemu ili tajnici Društva u prostorijama u MO-u Štinjan i to srijedom od 18 do 19 sati. Na upit kada očekuje završetak radova, Rupenović veli da je prema ugovoru s Vintijanom rok za izvođenje radova 120 dana pa se Štinjanci, ukoliko ne bude nepredviđenih i problema s vremenom, lučici mogu nadati prije ljeta, odnosno prije turističke sezone.

Inače, koncesijski ugovor za sportsku luku Štinjan - Puntižela potpisan je u travnju 2013. godine kada je Grad koncesiju na 20 godina dodijelio PŠRD-u "Štinjan". U koncesiju je ušao i dio kopna na kojem bi u budućnosti trebali biti postavljeni montažni objekti za potrebe lučice, sanitarni čvor i dio na kojem bi se barke izvlačile na kopno. Njezina atraktivna pozicija, nasuprot otočja Brijuni, trebala bi jamčiti atraktivnost i funkcionalnost za sve, korisnike vezove, i širu zajednicu.

Izvor: www.meteo.hr