• hr
  • en
  • de
  • it
Pogled na Stinivu sa broda photo: Željko Nemčić
Stiniva van sezone photo: Željko Nemčić
Pogled iz Stinive prema pučini photo: Željko Nemčić
Brodovi ispred Stinive photo: http://beach-management.com
Ugostiteljski objekt u Stinivi photo: http://beach-management.com
Gužva ispred Stinive photo: http://beach-management.com



18.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
21
24
21
Tmax(°C)
26
27
22


19.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
21
24
23
Tmax(°C)
26
27
23


20.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
23
24
23
Tmax(°C)
27
28
23


Stiniva/otok Vis

Stiniva je možda najpoznatija plaža na otoku Visu.
Smještena je na južnoj strani otoka Visa. Atraktivnog je i neobičnog izgleda. Uvalom dominiraju veliki klifovi koji okružuju malo žalo.
Uvala je vjerojatno u geološkoj prošlosti nastala urušavanjem stropa špilje. Na šljučanim staništima mogu se pronaći Limonium subanfractum, Aurinia leucadea i Lolium subulatum, a na okomitim stijenama i Portensclagia ramosissima. U okolici su rijetke vrste Urginea maritima i Valantia hispida. Od ciljnih (morskih) Natura staništa, treba izdvojiti naselja posidonije te grebene. Ipak najveća vrijednost ove plaže je njen krajobraz. Stoga je ona 1967. godine zaštićena kao spomenik prirode, te je uvrštena i u ekološku mrežu.

Do same uvale ne postoji cesta za automobile. Nema značajnih sadržaja, osim malog ugostiteljskog objekta (s toaletom). Plaža je čista, zahvaljujući djelatnicima objekta. Ipak, na rubnim dijelovima ima tragova katrana (od brodova). Naime, plaža je iznimno atraktivna jahtašima koji sidrenjem i naftom ugrožavaju vrijedna morska staništa.
Korištenje uvale u svrhu nautičkog turizma je možda i najveća prijetnja okolišu ovog područja. Nema službenog mjerenja kakvoće mora, ali vizualnom analizom je utvrđeno da je more visoke kakvoće (iako se u špici sezone mogu uočiti tragovi ulja na površini).

U neposrednoj blizini plaže nema većih prijetnji prirodnom okolišu: nema zona izdvojene namjene ni podmorskih ispusta u uvali.

Izvor: http://beach-management.com

Jedna od najpoznatijih uvala na Jadranu, zaštićena s mora uskim prolazom a s kopna strmim pristupom. Često je ovdje u sezoni gužva pa treba biti oprezan. Mjesta za manevriranje je malo, a ni usidrit se neće biti lako (duboko dno i malo mjesta). Kroz uski prolaz ne pokušavati jedrilicom.

Napisao: Tomislav Šakić

U sezonskim mjesecima je velika gužva na sidrištu ispred prolaza na plažu. Potrebno je biti strpljiv i usidriti se tako da ne ugrožavate druga plovila. Ne preporuča se noćenje na sidru ispred plaže.