• hr
  • en
  • de
  • it

Stiglo jeftinije gorivo za male brodare

Proteklih dana na kućne adrese malih brodara stižu identifikacijske kartice temeljem kojih od 1. srpnja mogu kupovati plavi dizel u koji nije uračunata trošarina za razliku od klasičnog dizela. To će im omogućiti velike uštede u poslovanju jer to pogonsko gorivo košta 6,11 kuna, dok su do sada plaćali 9,5 kuna za litru dizela.

Valter Grubica iz Poreča, predsjednik Sekcije brodara pri HOK-u veli da je zadovoljan što su napokon postigli ono za što su se borili proteklih šest godina, a što odavno imaju svi mali brodari u Europskoj uniji.

- Vlasnici istarskih izletničkih brodova plavi dizel sada mogu kupovati na priobalnim benzinskim postajama u Poreču, Rovinju, Puli i Opatiji, dodao je Grubica.

No, unatoč ovoj dobroj vijesti, za brodare se pojavio niz drugih problema. Nenad Perić iz obrta Monsun, koji posluje u Rapcu, veli da je proteklih dana Ina donijela odluku da će plavi dizel na postajama na Cresu i Plominu prodavati samo ribaricama, ali ne i izletničkim brodovima.

- Time nas Ina želi prisiliti da brodove vozimo u Opatiju na tankanje. No, to je potpuna besmislica za mene i ostale kolege u Rapcu jer bi morali jedan dan u tjednu obustaviti turističke vožnje samo kako bi išli na točenje jeftinijeg goriva do Opatije.

Za mene to sada nema smisla i prisiljen sam kupovati običan i skuplji dizel u Plominu ili Cresu, ogorčeno zaključuje Perić koji se pita tko će brodarima nadoknaditi štetu koju im čini Ina svojom samovoljnom odlukom.

Izvor: www.glasistre.hr