• hr
  • en
  • de
  • it

Stečaj Naute Lamjane

Situacija oko stečaja Nauta Lamjane sve je složenija. Uoči skupštine vjerovnika naredni tjedan, sazvane na zahtjev bivših radnika, dogodio se još jedan obrat.
U međuvremenu od prošle skupštine pojavio se novi vjerovnik, jedan od ponuditelja za preuzimanje ugljanskog škvera Dušan Polovina Lungo postao je vjerovnik jer je otkupio potraživanja od obrtnika Mladena Končurata, odnosno njegovog RTO infotela. I sada je kao vjerovnik podnio nekoliko zahtjeva uvažavanje kojih u bitnome može promijeniti provođenje stečaja.
Polovina je od Trgovačkog suda zatražio da se dosad najveći vjerovnik Erste Steiermerkische banka, odnosno Marina Preko, isključi kao vjerovnik u stečajnom postupku i da mu se oduzme pravo glasa. Ovaj zahtjev obrazlaže saznanjem iz bilance Nauta Lamjane da ova banka nigdje nije evidentirana u poslovnim knjigama tvrtke, odnosno da Nauta Lamjana nije imala obveze prema banci.
A na prvom ispitnom ročištu u prosincu prošle godine Trgovački sud Zadar priznao je potraživanja banke u iznosu od 56,36 milijuna kuna, odnosno 82 posto svih potraživanja. Banka je davala kredite vlasniku Naute fondu Jupiter Adrija i to je postala priznata tražbina u stečajnom postupku.
No Polovina tvrdi da je to učinjeno na temelju nevjerodostojne dokumentacije nastale kao rezultat hipotekarnog prava. Usput rečeno temeljem tih hipotekarnih kredita od 34,1 milijuna eura Jupiter Adrija kupila je Hotel Preko, a glavni posao je bila kupnja terena samostana Dajla kraj Novigrada Istarskog.
Polovina zahtijeva sazivanje skupštine vjerovnika na kojoj bi se Erste banku ukinulo pravo glasa, odnosno poništio ionako još uvijek nedefinirani prijenos potraživanja na Marinu Preko.
Polovina inače tvrdi da se u ovom stečajnom postupku provode sumnjive radnje, a da on stoji iza ponude koja omogućava odmah započinjanje proizvodnje 12 brodova od 40 metara koja je ovim postupcima onemogućena. S druge strane bivši radnici podržavaju odluku Ministarstva prometa da se zaustavi postupak prijenosa koncesije na riječki M-inženjering.
U pismu pomoćniku ministra Nikoli Mendrili upozoravaju da je cijeli postupak uvođenja stečaja u Nautu Lamjanu zapravo dogovorena igra IO Adria AG i Odmarališta IO, te Marine Preko, tvrtki kćeri Jupiter Adrije. A sad se želi koncesija, najvrijednije pravo koje ima Nauta Lamjana, prenijeti na tvrtku koja bi navodno trebala plaćati 20 tisuća eura mjesečno Nauti.
No Mininstarstvo je upozorilo da prijenos koncesije na drugi pravni subjekt znači njen prijenos do kraja trajanja koncesije a to je do 2031. godine, što znači da M-inženjering ne bi imao nikakve osnove ni potrebe plaćati nekakvu potkoncesiju.
- M-inženjering je preko svoje sestrinske tvrtke Navi-Marin umiješna u komplot stečaja našeg brodogradilišta. Brodogradilište je otjerano u stečaj zbog 170 tisuća kuna, a u isto vrijeme ne Navi-Marin škveru dugovao preko 200 tisuća kuna.
Stečajni upravitelj je, istina, priložio potvrdu da Navi - Marin nema dugovanja prema Nauti, ali ta potvrda je došla u Ministarstvo u svibnju, a stečaj je proglašen još u listopadu prošle godine kad je stanje bilo drukčije. Dug je očito podmiren u međuvremenu. S otklanjanjem postupka prijenosa koncesije na M-inženjering Vlada je izbjegla veliku blamažu, kaže sindikalac Mario Košta.

Posao za policiju i DO
U PU zadarsku i Državno odvjetništvo u Zadru došlo je više prijava, a pojedinci su donijeli i brojnu dokumentaciju o poslovanju Naute Lamjane. U policiji i u DO-u kažu da prikupljaju saznanja, a iako neka istraživanja traju već skoro godinu dana, dosad je bila podnesena samo jedna kaznena prijava. Policija sumnjiči nekadašnje članove Uprave Dražena Špinderka, Željka Faina i Anđelka Žaknića da su pribavili imovinsku korist od milijun kuna jer su iz imovine Naute isplaćivali novac na ime nepostojećih usluga i radova. Ta je prijava podnesena u ožujku, a riječ je samo o jednoj od desetak točaka iz prijave sindikata o stanju u Nauti.

Suprug porezni rekorder
Formalna osnivačica M-inženjeringa i Navi-Marine je Mirela Marin, a njezin suprug Slobodan Kosanović, koji je inače u ugljanskom škveru poznat kao onaj koji je stvarno vodio poslove, na listi se poreznih dužnika Primorsko-goranske županije nalazio na drugome mjestu s dugom od 5,4 milijuna kuna. A on je, kao predstavnik M-inženjeringa, u svibnju sudjelovao na sastanku u Ministarstvu prometa kad se razgovaralo o koncesiji za Nautu Lamjanu!

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr