• hr
  • en
  • de
  • it

Stare barke u Lovranu uspješno ukrotile vjetar

Stotinjak gledatelja na lovranskoj rivi uživalo je u nadmetanju starih tradicijskih plovila s Kvarnera. Dvadesetak barki, lovranskih i kvarnerskih guceva, pasara, batana i gajeta od drva i stakloplastike startalo je u podne po zapadnjaku ispred same rive u Lovranu. Bila je to slika za pamćenje koju su mnogi ovjekovječili svojim fotoaparatima, a koja je označila početak trećeg izdanja regate tradicijskih barki na jedra za trofej »Nino Gasparinic« u organizaciji sekcije »Lovranska lantina« Udruge »Naš Lovran - Lovrana nostra«. Sudionici regate i vlasnici drvenih guceva, pasara i batana, opremljenih tradicijskim oputama, ioglavnim, sošnim i latinskim jedrima od jedrenine te vlasnici plovila od stakloplastike sa spomenutim jedriljem, stigli su iz Mošćeničke Drage, Nerezina, Krka i Lovrana.
- Ovo je regata koja je u službi brodograditeljske baštine. Naša je namjera motivirati vlasnike da zadrže tradicijske barke, da ih obnavljaju i grade nove - što se i dogodilo. Osim toga, želimo ih navesti da odlaze na iste i slične regate u našem okruženju, u Mošćeničku Dragu, u Rovinj, Nerezine, Krk, na Fiumanku, a s istim ciljem. To je i dio programa naše udruge kojoj je ove godine najvažniji događaj odlazak u Brest na Festival mora na kojem će biti prisutno oko tri tisuće sudionika iz Europe i svijeta.
Festival traje tjedan dana, a na njemu će se naći i Lovranci Boris Abram i Dario Flego sa svojim lovranskim gucom te predstavnici iz Mošćeničke Drage, Robert i Đani Mohović s kvarnerskim gucom. Osim njih na festival dolaze i Krčani sa svojom pasarom i Rabljani s rapskom lajom, barkom koja je izgrađena u čast Napoleonu, te Rovinjezi s batanom - rekao je Silvano Raffaeli, organizator jučerašnje regate koja je završila proglašenjem pobjednika po kategorijama.
Prvo mjesto u konkurenciji lovranskih gucova pripalo je opatijskom dvojcu Ivanu Grpcu i Lucianu Lippeu koji su jedrili u barki »Don Čičo«. Robert Mohović i njegova obitelj iz Mošćeničke Drage bili su najbolji među kvarnerskim gucevima, dok je najbrži među pasarama bio lovranski dvojac Antonio Kesten i Luka Orešković na »Pupici«. Skipper Đani Mohović iz Mošćeničke Drage i Opatijac Igor Felker slavili su u kategoriji batana i gajeta gdje nisu imali konkurencije, a Lovranci Dino Mišćenić i Milutin Kinkela na »Žutoj« bili su najbolji u kategoriji pasara od stakloplastike.

Izvor: www.novilist.hr