• hr
  • en
  • de
  • it

Stara lanterna postaje hotel s pet zvjezdica

Više od 130 godina stara kamena lanterna na otoku Viru postat će prvi takav rezidencijalni turistički objekt s pet zvjezdica. Virski svjetionik, nazvan "Kuća starog kapetana", prve goste primit će već početkom ove sezone, a građevinski radovi na samom objektu privode se kraju. Prema riječima Zdenka Mičića, direktora tvrtke "Vir turizam", koja gospodari ovim objektom, bit će to vrhunski turistički objekt na ekskluzivnoj lokaciji, uz samo more i zaštićenoj od pogleda, koji će svojim gostima nuditi 24-satnu elitnu uslugu, počevši od mogućnosti angažmana vlastita kuhara.
- Interes je iznimno velik, u ovo kratko vrijeme već imamo bukirane termine u srpnju na mađarskom i češkom tržištu. Stalno dobivamo upite za špicu sezone, i imamo sve razloge vjerovati kako će ovaj svjetionik hotel, kao jedinstvena turistička ponuda, biti pravi hit na tržištu - rekao nam je Zdenko Mičić.
Prvi korak u obnovi prekrasne, ali desetljećima zapuštene kamene vile, napravljen je u prosincu prošle godine kada je Općina Vir od tvrtke "Plovput" potpisala ugovor o korištenju stare lanterne. Vrlo brzo počeli su radovi na obnovi svjetionika, s jedanaest metara visokom kamenom kulom. Ovaj 131 godinu star objekt spomenik je nulte kategorije, a sastoji se od osmerokutne kamene kule i zgrade koja uključuje prizemlje te prvi kat s ukupnom površinom od 180 metara četvornih.
Objekt će dobiti nove luksuzne sadržaje, uključujući wellness i saunu, ali pritom neće izgubiti ništa od svoje jedinstvene spomeničke baštine. Ukupna vrijednost građevinskih radova na unutrašnjosti virskog svjetionika iznosi oko 1,3 milijuna kuna, a ubrzo će početi i vanjski radovi na uređenju hortikulture svjetionika te nakon završetka definiranja interijera i njegovo kompletno uređenje i opremanje.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr