• hr
  • en
  • de
  • it

Stalna katamaranska veza Pescara-Komiža-Hvar-Split

Na sav značaj takozvanih morskih autocesta ili "Motorways of the Seas" (MOS) ukazala je konferencija "Planiranje promišljenog, održivog i uključivog rasta na Jadranskom i Jonskom moru", nedavno održana u Zagrebu, pod pokroviteljstvom Europske komisije i hrvatskog Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Poznato je da na našoj obali završavaju prometni pravci iz srednje Europe i Baltika, a "morskim autocestama" produžavaju se prema Mediteranu kroz Otrant ili prema obali Italije. Veza srednje Europe i Baltika sa Suezom ili Magrebom najlakša je kroz hrvatske luke.
Sve to očito je shvatila i komiška gradonačelnica i saborska zastupnica Tonka Ivčević koja je, zajedno s komiškim gradskim vijećnikom Pjerinom Ivčevićem, boravila u Pescari gdje je razgovarala s tamošnjim čelnicima o uspostavljanju katamaranske linije koja će povezivati tu luku s otocima Visom i Hvarom. Inače, suradnja Komiže i Pescare počela je prije sedam godina kada je grad Pescara Komiži donirao komunalno vozilo.
Komiško izaslanstvo dočekano je u Italiji srdačno i s velikim zanimanjem, kao i prošle godine u travnju kada su također bili gosti grada Pescare. Primio ih je gradonačelnik Luiggi Albore Mascia te čelnici Gospodarske komore Daniele Becci i Bruno Santori, a na okruglom stolu sudjelovali su i predstavnici turističkih operatera, gradskih tvrtki i gospodarstvenika Pescare.

‘Jadranska morska autocesta'
- Ovaj posjet je rođen iz želje da se, što je prije moguće, poboljšaju prometne veze između Pescare i otoka Visa, ali i dalje, otoka Hvara i hrvatskog kopna, a s obzirom na važnost koju ta povezanost ima za gospodarski i infrastrukturni razvoj ovih dviju obala u svjetlu skorog ulaska Hrvatske u Europsku uniju.
U tom kontekstu Talijani su izrazili želju da grad Pescara od svojih sredstava kupi katamaran koji bi održavao stalnu vezu na relaciji Pescara - Komiža - Hvar - Split - kazala nam je po dolasku u Komižu gradonačelnica Ivčević, te dodala:
- Za Komižu je ova brodska veza izuzetno važna, jer bi se njome omogućio redovit dolazak talijanskih turista na naš otok. A da Talijani doista misle ozbiljno, pokazuje njihov interes da odmah krenu u nabavku katamarana, koji bi već u sljedećoj turističkoj sezoni mogao zaploviti na ovoj ruti.
Prema tome, prometni pravci o kojima je riječ ulaskom Hrvatske u Europsku uniju preko "Jadranske morske autoceste" dobivaju jednu sasvim novu važnost - jer spajaju dvije obale EU-a - kao one koje spajaju Igoumenitsu s Tarantom, Tallin s Helsinkijem ili Kopenhagen s Gdanjskom. U svim tim slučajevima "morskim autocestama" skraćuje se kopneni put i izbjegavaju prometna zagušenja. I Lijepoj našoj i Italiji mora biti stalo do prekojadranskih morskih autocesta - do Pescare, Ancone i Barija, jer će one u prvom redu pridonijeti razvoju turizma, ali i gospodarstva općenito u obje zemlje.
- S optimizmom i zadovoljstvom podupirem inicijativu kolegice Tonke Ivčević o uspostavi odnosa suradnje dviju obala Jadrana. Ona se sama po sebi nameće kao logična i zasigurno je obostrano korisna, posebno u svjetlu ulaska RH u Europsku uniju. Otoci Vis i Hvar imaju što ponuditi svojim prekomorskim susjedima. Direktna brodska veza Staroga Grada i Pescare koja je bila uspostavljena i nažalost prošlog ljeta zbog gospodarske krize ukinuta, pokazala je da postoji veliki interes talijanskih turista za naše otoke. Ta veza preduvjet je još konkretnije suradnje građana, poduzetnika i lokalnih uprava na potencijalnim zajedničkim projektima.

Bez dobre povezanosti nema ni dobre turističke sezone
Područja moguće suradnje, zajedničkih projekata, te razmjene znanja i iskustva vrlo su široka od turizma, ribarstva, marikulture, investicija do različitih vidova suradnje u području kulture. Grad Stari Grad će se stoga uključiti u daljnje razgovore o uspostavi prijateljstva i čvršćih oblika suradnje jadranskih obala - poručila je Đurđica Plančić, gradonačelnica Staroga Grada i saborska zastupnica.
- Bolja povezanost za otok Hvar znači više turista i bolju sezonu. Upravo o tome govorim već dva svoja mandata. Svi smo dobro upoznati kako smo se borili s "Jadrolinijom", koja je svojim suludim načinom poslovanja direktno nanijela veliku štetu cjelokupnom turizmu na kojem počiva cijelo hrvatsko gospodarstvo.
Mi smo tek prošloga ljeta teškom mukom uspjeli dobiti dodatnu liniju, ali to još uvijek nije niti približno dovoljno, još uvijek zbog loše povezanosti na Hvar ne mogu doći svi koji bi to htjeli, da ne govorim o tome da još uvijek morate stajati u redu i po dva sata da kupite kartu, što je možda više neće ni biti kada vi dođete do šaltera. Zbog svega toga oduševljen sam ovom viješću.
Mi znamo da svaki gost na Hvaru donosi dobrobit Visu i obratno, jer gotovo da nema gosta koji barem na jedan dan neće posjetiti drugi otok. Opet ponavljam, toga bi bilo i puno više kada bi bili bolje povezani. Nadam se da će ovo biti samo početak boljega povezivanja naših otoka - rekao je hvarski gradonačelnik Pjerino Bebić.

Interes za obnovu gajete falkuše
Osim Pescare, članovi komiškog izaslanstava posjetili su i talijanski grad Lanciano, gdje su također srdačno dočekani, a u razgovorima je posebno izražena velika zainteresiranost za kulturnom suradnjom. Naime, grad Lanciano pokrenuo je projekt "Drevnim putovima: prema kulturnom identitetu Jadrana", kojim želi obnoviti kulturne veze između naših dviju obala, a Talijani su posebno zainteresirani za komiški projekt obnove gajete falkuše.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr