• hr
  • en
  • de
  • it

Srednji vijek u paradi silazi na rapske ulice

Nakon otvorenja, u svečanoj povorci predstavit će se svih 700 sudionika Fjere, od plemstva i samostreličara do zanatlija, ribara i glazbenika, koji će kasnije na više od 120 punktova u gradu demonstrirati 70-ak starih zanata i vještina.

Svečanim otvorenjem na Trgu sv. Kristofora, zaštitnika Grada i otoka Raba u srijedu - 25. srpnja - u 21.30 sati počinje 11. rabska fjera, srednjovjekovni ljetni festival u kojem će tijekom tri večeri, blagdana sv. Jakova, sv. Ane i sv. Kristofora, Rabljani svojim gostima i sebi evocirati i pokazati kako je Rab živio prije više stoljeća. Počet će i odvijati se uhodanim programom - ove godine pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića. Nakon ceremonije otvorenja, u svečanoj povorci predstavit će se svih 700 sudionika Fjere, od plemstva i samostreličara do zanatlija, ribara i glazbenika, koji će kasnije na više od 120 punktova u gradu demonstrirati 70-ak zanata, umijeća i vještina i nastojati približiti negdašnji život na otoku. Prijam dobrodošlice za visoke uzvanike održat će se pred otvorenje Fjere u 20 sati ispred ureda Turističke zajednice Grada Raba.
U četvrtak, 26. srpnja gradonačelnica Raba Rosanda Krstinić Guščić, koja je za vrijeme Fjere rapska kneginja, priređuje u 9 sati prijam u Maloj vijećnici Grada za visoke goste Fjere. U Galeriji Knežev dvor slijedit će potpisivanje sporazuma između Radio Rijeke i Radio Raba te predstavljanje knjige Dušana Mlacovića »Rapsko plemstvo«. Navečer će opet sve do iza ponoći biti događanje Fjere u starom gradu s ribarenjem pod Pijacetom, a u 20 sati, pred otvorenje radionica, ispod Pijacete će u more biti porinuta rapska lađa, novi autohtoni sudionik Fjere.
Na blagdan sv. Kristofora mise će u gradu Rabu biti slavljene u 7.30 u crkvi sv. Andrije, u 9,30 kada će biti održana i procesija s moćima sv. Kristofora iz nekadašnje katedrale te u 20 sati također u ex katedrali. U 21 sat će na Trgu sv. Kristofora početi uvijek atraktivni Viteški turnir Udruge rapskih samostreličara, a na ulicama grada odvijat će se ostali sadržaji.
Fjera će biti zaključena završnim prijamom u palači Kneževa dvora za njezine sudionike i goste, i pred ponoć svečanim zatvaranjem s vatrometom i koncertom Giuliana na Trgu Municipium Arba.

Izvor: www.novilist.hr