• hr
  • en
  • de
  • it
Plaža Srebrna u uvali Ruda photo: Željko Nemčić
Stijene u uvali Ruda na otoku Visu photo: Željko Nemčić
Šumica u blizini plaže Srebrna na otoku Visu photo: http://beach-management.com
Pogled na plažu Srebrna iz šumice photo:http://beach-management.com



18.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
21
24
21
Tmax(°C)
26
27
22


19.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
21
24
23
Tmax(°C)
26
27
23


20.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
23
24
23
Tmax(°C)
27
28
23


Srebrna uvala Ruda/otok Vis

Srebrna je prekrasna šljunčana plaža s netipičnim, velikim oblucima na jugoistočnoj strani otoka Visa, nedaleko mjesta Rukavac. Ukupna kopnena pokrovnost (tipičnih plažnih vrsta) nije velika. Ipak, na širem se plažnom području mogu naći neke tipične vrste od posebnog značenja: Allium croaticum, Lolium subulatum, Limonium subanfractum, Sporobolus pungens. Puno značajnija je krajobrazna vrijednost plaže. Od ciljnih (morskih) Natura staništa treba izdvojiti naselja posidonije i grebene. Zbog svojih prirodnih vrijednosti, podmorje Visa kao i jugoistočna obala otoka su uvršteni u ekološku mrežu.

Kao udaljena plaža, Srebrna nema značajnijih sadržaja. Ipak, na plaži se mogu naći neki osnovni elementi kao što su: sigurnosne oznake za odvajanje kupača u moru, kante za otpatke, kemijski toalet i svlačionice. More na plaži je najviše kakvoće, a plaža je i besprijekorno čista. Prijašnjih godina (istraživanje 2005., 2006.), u pozadini plaže su zatečene velike nakupine smeća; analizom 2009. godine one nisu zamijećene.

U neposrednoj blizini plaže nema većih prijetnji prirodnom okolišu: nema zona izdvojene namjene, nema nikakvog podmorskog ispusta u uvali, a nema ni (značajnog) sidrenja u uvali. Optimalni prihvatni kapacitet plaža kreće se između 20 i 75 kupača.

Izvor: http://beach-management.com

Plaža Srebrna se nalazi na kraju uvale s lijepim bijelim oblim kamenjem. Neki kažu da se i Bandić ovdje kupa, jer je kupio zemlju u mjestu Rukavac odmah iznad te plaže (nije provjerena informacija). S desne strane uvale su ravne kamene ploče gdje se formira prirodni jacuzzi s ugrijanom morskom vodom. Preporuka je koristiti obuću za izlazak na te ploče jer mogu biti dosta skliske.

Tekst napisao: Tomislav Šakić

Noćenje na sidru se ne preporuča jer šljunčano tlo ne drži dobro sidro. Jugo uzrokuje valove u uvali.