• hr
  • en
  • de
  • it

Spora prva etapa regate tisuću otoka

Rijeka - Porto Montenegro - Rijeka
15 - 25. rujna 2016.

Prva etapa ovogodišnje Regata tisuću otoka bila je najsporija u dosadašnja četiri izdanja regate koja prolazi između više od tisuću otoka hrvatskog Jadrana. Start u Rijeci i dolazak u marinu Porto Montenegro u Tivtu obilježio je jako slabi vjetar i dosta čekanja što je dovelo do onoga što jedriličari znaju zvati kreni - stani regatom pri čemu su ulasci u cilj bili vrlo izjednačeni tako da su nakon 278.2 NM u noći s utorka na srijedu tri jedrilice završile unutar jedne minute.
Pobjednik prve etape u kategoriji jednotrupaca je češka „Giulia" s Janom Johanom Hirnsalom za kormilom ispred slovenske jedrilice „Foxy" Igora Orlova i britanskog „Phosporusa" Marka Emersona, dok je kod višetrupaca najbolji „Lazy" Richarda Muellera.
Liniju cilja ispred marine Porto Montenegro prvi je presjekao mađarski „Wild Joe" Martona Josze, trenutni vlasnik rekorda u realnom jedrenom vremenu obje etape. Ove je godine njegovo vrijeme 49 sati 35 minuta i 53 sekunde što u odnosu na prošlogodišnji rekord od 27 sati 24 minute i 5 sekundi pokazuje koliko je ovogodišnja etapa bila sporija. Nakon što je „Wild Joe" završio bilo je je jasno da će teško zaržati pobjedu po korigiranom vremenu jer je skoro svaka sljedeće jedrilica koja je ušla u cilj nakon toga preuzimala vodstvo po korigiranom vremenu. Najbolje je to iskoristila češka jedrilica „Giulia" koja je nakon 62 sata 39 minute i 7 sekundi za nešto više od 27 minuta korigiranog vremena pobjedila slovenski „Foxy". Britanski „Phosphorus" tijekom cijele etape bio je pri vrhu rezultata po korigiranom vremenu ali se na kraju morao zadovoljiti trećim mjestom.

Opet se u izboru taktike kao najznačajnija odluka pokazalo s koje strane obići Korčulu pri čemu su oni koji su prošli s južne strane Korčule ostvarili prednost u odnosu na one koji su se odlučili na prolaz između Korčule i Pelješca. Među njima je bio i višetrupac „Lazy" koji je vodio od početka do kraja. Zanimljivo za njega je ova treća Regata tisuću otoka i moglo bi se reći treća - sreća jer je u prethodne dvije morao je odustati zbog loma jarbola i udara groma te je uz konačni dolazak u Tivat zasluženo ponio i titulu najboljeg

Regata se nastavalja još jednom promotivnom regatom naziva „Tisuću otoka + 2" u zaljevu Boke kotorske dok je start 2. etape iz Tivta za Rijeku predviđen u četvrtak, 22.09. u 12:00 sati

Izvor: www.scor.hr