• hr
  • en
  • de
  • it

Splitski škver gradi najveći jedrenjak na svijetu

S jednim velikim brodarom s dalekih Bahama „Brodosplit" je sklopio posao izgradnje najvećeg suvremenog jedrenjaka na svijetu dugog čak 162,2 metra.
Riječ je o čeličnom jedrenjaku koji će svjetskim morima ploviti isključivo na jedra („full mast rigged ship" ili jedrenjak potpuno opremljen za plovidbu jedrima, op.a.). Pomoćne strojeve koristiti će tek kod manevara u lukama.
Drugi slični putnički jedrenjaci jarbole imaju mahom iz estetskih razloga, a glavni pogon za plovidbu jesu strojevi, pa je njihova eksploatacija značajno skuplja.
Iznad palube budućeg najvećeg svjetskog jedrenjaka put neba uzdizati će se pet golemih jarbola sa jedrima ukupne površine od 6400 metara četvornih.
Zbog svoje dužine od 162 metra škverani će ovaj jedrenjak graditi na navozu.
Moći će primiti 312 putnika u 156 luksuzno opremljenih kabina o kojima će se brinuti 138 članova posade. Jedrenjak će biti najmjenjen luksuznom kruzingu po svjetskim oceanima za bogatu klijentelu.
Isporuka jedrenjaka planirana je za proljeće 2017. godine, a, kako doznajemo, u opciji je izgradnja još jednog jedrenjaka za istog naručitelja sa Bahama.
Višemjesečni pregovori urodili su projektom sa kakvim se „Brodosplit" po prvi puta susreće u dugoj povijesti. Ovaj jedrenjak, koji bi sa svojom dužinom mogao dugo držati i rekord u čuvenoj Guinnessovoj knjizi rekorda, definitivno predstavlja ulazaka splitskog škvera u nišu specijalnih i jedinstvenih brodova.
Usporedbe radi, rekord najvećeg putničkog jedrenjaka drži nizozemski „Royal clipper" dužine 134 metra. Prema svim gabaritima, „splitski" jedrenjak biti će neusporedivo veći i luksuzniji. Odavno Split nije dao nešto što je u svjetskim relacijama nosi epitet-najvećeg.
Jedrenjak će se graditi po osnovnom projektu naručitelja, a škverani će sudjelovati i u opremanju broda sa složenim uređajima, te u uređenju interijera kabina i salona. Vanjski izgled broda, kao i uređenje kabina i salona za sada su stroga poslovna tajna.
O kolikom je opsegu radova riječ najviše govori podatak da je za izgradnju ovog jedrenjaka predviđeno preko milijuna radnih sati.
Budući jedrenjak, koji će nesumnjivo biti remek djelo splitske i hrvatske brodogradnje, vrijedan je astronomskih pola milijarde kuna ili oko 80 milijuna eura.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr