• hr
  • en
  • de
  • it

Splitski škver dao najbolju ponudu za pet brodova HRM-a

Na jučer održanoj pomorskoj vježbi „Harpun" najavljene su nabave novih vrsta brodova za HRM, a što konačno otvara put prema pravoj renesansi u obnovi pomorske sile u Hrvata. Ante Kotromanović, ministar obrane RH, najavio skoro potpisivanje ugovora o početku izgradnje pet ophodnih brodova.
- Tender je završen i ubrzo ćemo potpisati ugovor s najpovoljnjim ponuđačem, a razgovaramo i o nabavi dva minolovca - poručio je ministar Kotromanović.
Kako neslužbeno doznajemo, najpovoljniju ponudu za izgradnju ophodnih brodova dao je „Brodosplit", a žalba jednog od konkurenata trebala bi brzo biti riješena zbog državnog interesa da izgradnja brodova konačno krene nakon desetljeća čekanja i zaostajanja. Ukupna vrijednost ovog flotnog programa je oko 40 milijuna eura. Nakon realizacije ovog projekta HRM i Obalna straža dobivaju nove brodove s novim naoružanjem, a splitsko brodogradilište nove referencije i istup na vojna tržišta.
Ono što je potpuna novost jesu pregovori o nabavi dva njemačka minolovca dužine 54 metra. Očekuje se službeni posjet njemačke ministrice obrane Ursule von den Leyen hrvatskom kolegi. Premda je nabava još pod velom tajne, po svemu sudeći radi se o minolovcima klase „kulmabch" građenim krajem 80-ih i početkom 90-ih godina. Od ukupno pet brodova iz te klase još su samo dva u službi, dok su ostali povučeni zbog uvođenja novih minolovaca u flotu Bundesmarine.
Hrvatska bi već tijekom ove godine mogla dobiti minolovce s naoružanjem, što uključuje i pramčane topove bofors i mauser Mk-27 (ispaljuju 1700 metaka u minuti!), potom radare, instalacije za protuzrakoplovne projektile stinger, sonare i prateću elektroničku opremu za detekciju morskih mina. Posebnost jesu i šine koje ove brodovi imaju za polaganje mina, a samo jedan brod ove klase može nositi čak 60 mina.
Prema uobičajenoj njemačkoj tehničkoj pedantnosti, brodovi i oprema na njima u izvrsnom su stanju. Zbog svoje dužine i vrste naoružanja ovi brodovi od nemagnetnog čelika mogu se koristiti za ophodnje Jadranom, kao i za prekomorske posjete. Cijena koju ćemo platiti za ove brodove nije poznata, ali upućeniji uvjeravaju da će iznos biti simboličan, gotovo pa donacija.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr