• hr
  • en
  • de
  • it

Split popunjen u rujnu

Iako je srce turističke sezone za nama, na radost turističkih djelatnika grad je i dalje prepun stranih gostiju koji, kako su nam sami kazali, uživaju u razgledavanju Dioklecijanove palače, zatim u odlascima na plaže i u prirodu, te u noćnim izlascima. Dok su u rujanski posjet mlade ljude privukle nešto niže cijene smještaja nego što su u jeku sezone, drugi kažu da su sada ovdje zbog temperaturno ugodnijih, ali i dalje toplih dana.

Opasno se bliži prvi dan kalendarske jeseni, a na prometnici prema gradskoj luci i dalje je gužva, iako mnogo manja nego prošlog mjeseca, i dugačke kolone automobila čekaju na ukrcaj na trajekte za Brač, Hvar i Vis.
- Htjele smo izbjeći vrhunac turističke sezone i vrućine, a sve da bi nam bilo ugodnije. Ovo je moj drugi posjet Hrvatskoj. Prije šest godina sam bila u Dubrovniku i od tada želim vidjeti ostale dijelove Hrvatske. Jednu noć smo provele u Splitu i oduševile smo se Palačom koja je netaknuta i prelijepa. Sad idemo na Vis gdje ćemo ostati četiri dana - kaže nam zelenokosa Londončanka Sam McBean, koja inače predaje englesku književnost na tamošnjem sveučilištu, i koja putuje u društvu prijateljice Kate Graham.
Parižanin Joel, inače inženjer računarstva, priča nam da je dobio 40 dana dopusta, od čega je s bivšim kolegama s fakulteta odlučio dva tjedna provesti u Hrvatskoj.
- U ovo vrijeme nam je bilo otprilike 15 posto jeftinije iznajmiti kuću. Tjedan dana smo bili u Hvaru, a još toliko ćemo provesti na Visu. Ima nas osmero prijatelja i svi živimo u različitim dijelovima Francuske. Svaki od nas će ovdje potrošiti oko osamsto eura - kazao nam je ovaj 25-godišnji Francuz.
Englez Johnny u Split je došao sam prije četiri dana, u petak je ovdje upoznao Aline i Rosalie iz Belgije koje su tek stigle u naš grad, i rodilo se prijateljstvo. Jedna od djevojaka je u prvom noćnom izlasku na Bačvicama ozlijedila nogu, pa je kavalir Johnny na krkećima nosi preko Rive.
- Prestao sam raditi prije nekoliko tjedna i trebao mi je odmor. Zato sam ovdje došao sam, ali sam brzo našao odlično društvo - kaže nam veseli sugovornik.

Cijene umjerene, grad predivan
Djevojke nam pričaju da su studentice i imaju 19 godina. U Hrvatsku su došle u rujnu jer im je to jeftinije, a ljetni dopust im traje do kraja mjeseca, kad se vraćaju na predavanja.
- Prvo smo bile na Plitvičkim jezerima. U Splitu odsjedamo u hostelu u centru grada. Sada idemo na kupanje, a poslije ćemo u razgledavanje Palače. Htjele smo i na rafting na Cetini, ali to zbog ozljede noge sada neće biti moguće. Za tri dana krećemo dalje za Dubrovnik - kažu mlade Belgijanke.
Na klupi na Rivi gušta 80-godišnja Njemica Shank, koja se bez društva ukrcala na avion i došla na trodnevni odmor.
- Nadala sam se da više neće biti vruće, ali prevarila sam se. Cijene su umjerene, a grad je predivan i pun života. Prvi put sam bila ovdje prije 20 godina - prisjetila se Shank.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr