• hr
  • en
  • de
  • it

Split - neizvjesno u Zvijezdi i Laseru

Riješeno je pitanje prvaka Hrvatske u 470, Finnu, Laser Radialu, RS:X - Šime Fantela i Igor Marenić, Ivan Kljaković Gašpić, Tina Mihelić i Luka Mratović. Neizvjesno je još uvijek u Zvijezdi i Laseru. Sutra se jedri još samo jedan plov, dodjela medalja zakazana je za 15 sati u prostorijama JK Labud.

Izjave: Tonči Stipanović, Milan Vujasinović, Pavlos Kontides (Laser, CYP), Rutger van Schaardenburg (Laser, NED), Luka Mratović, Tina Mihelić, Ivan Kljaković Gašpić.

 

Dan prije kraja Prvenstva Hrvatske i Split Olympic Sailing Weeka poznati su prvaci Hrvatske u četiri discipline, dok će se u sutrašnjem jedinom plovu odlučivati o osvajačima medalja u klasama Zvijezda i Laser.

Jaka bura je jutros dostizala i 35 čvorova u splitskom akvatoriju, pa su suci odlučili pričekati malo i odgoditi start za oko sat vremena. Odluka se pokazala dobrom, jer je vjetar malo oslabio i omogućio da po 20ak čvorova sve klase danas odjedre dva plova, odnosno daskaši i tri.

U Zvijezdi nas sutra očekuje uzbudljiv zadnji plov. Dva boda dijele Matu Arapova i Antu Šitića na prvom mjestu od drugoplasiranih Marina i Dana Lovrovića. Obje posade su danas upisale po jednu pobjedu, no razliku je stvorio zadnji plov dana u kojem su Arapov/Šitić pobijedili, a Lovrović/Lovrović ušli treći u cilj. Na trećem mjestu su Marin Mišura i Tonko Barač. Vrlo zanimljiv tromeč hrvatskih posada koje za dva mjeseca očekuju kvalifikacije za Olimpijske igre, na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj.

U Laseru najbolje plasirani hrvatski predstavnik je Tonči Stipanović na četvrtom mjestu, s tri boda prednosti ispred Milana Vujasinovića na petom mjestu, tako da će se između ova dva kormilara sutra voditi bitka za naslov prvaka Hrvatske. Trećeplasirani Ivan Taritaš će pokušati iznenaditi vodeću dvojicu. Taritaš zaostaje 14 bodova za Stipanovićem i 11 za Vujasinovićem, nalazi se na šestom mjestu. U otvorenom dijelu poretka vodi Austrijanac Andreas Geritzer.
- Danas sam bio četvrti i peti i zasad mi je najvažnije da se dobro osjećam, da mogu izdržati cijeli dan na moru, da se ne umorim. Da se danas jedrio i treći plov imao bi snage i to mi je u ovom trenutku najvažnije - razmišlja Stipanović.

Ivan Kljaković Gašpić očekivano je osigurao naslov prvaka Hrvatske u Finnu, s još dvije pobjede danas, ispred mlade nade Josipa Olujića. Treći je u poretku hrvatskih kormilara Tudor Bilić (ukupno peti).
- Danas super dan, regatni odbor je odradio odličan posao, ja sam očekivano bio dva puta prvi, s jako velikom razlikom. Ispunio sam svoj cilj na ovoj regati, mislim da je sve pod kontrolom, sve je zadovoljavajuće. Još sutra zadnji plov i pomalo se spremiti za Europsko prvenstvo u Italiji za desetak dana - kaže Kljaković Gašpić.

Za Šimu Fantelu i Igora Marenića u 470 nikad nije bilo ni tračka sumnje da će pobijediti u Splitu, oni su ovdje ipak van konkurencije i toliko dominantno pobjeđuju da ih je pravi užitak gledati. Među domaćim posadama drugi su Lovro Ivanov i Marko Carić, ispred Enie Ninčević i Romane Župan (ukupno četvrti i pete).

U Laser Radialu na prvom mjestu je i dalje Tina Mihelić. U ženskoj konkurenciji Tina je neprikosnovena, prva slijedeća kormilarka je tek na 20. mjestu, Ana Sandrić. U otvorenom dijelu poretku drugi je Dušan Bogdanović iz Crne Gore, a treći Dino Sindik.

Luka Mratović sigurno pobjeđuje na dasci.

Start zadnjeg plova sutra je predviđen u 11 i 30, a dodjela priznanja zakazana je za 15 sati.

Izvor: www.hjs.hr