• hr
  • en
  • de
  • it

Split će uskoro dobiti - botel

Hoće li i Split, poput mnogih europskih turističkih metropola, uskoro dobiti svoj prvi boat-hotel ili - kako se u engleskom turističkom žargonu kaže - botel? Ako je suditi prema planovima poznatog splitskog poduzetnika i ugostitelja Večeslava Mrčelića, već za koji mjesec dana turistička ponuda Splita mogla bi biti obogaćena velikim brodom koji će biti pretvoren u pravi hotel.
Kako nam otkriva poduzetnik Mrčelić, poznat splitskoj javnosti kao vlasnik popularne kavane "Lvxor" na Peristilu, prvi splitski brod hotel bit će 120 metara dug putnički feribot "Dalmatia" koji je godinama plovio na liniji Split - Ancona u floti brodarske tvrtke "Blue Line".
- Naziv "botel" kovanica je sastavljena od dviju engleskih riječi - boat (brod) i hotel. Namjeravam "Dalmatiju" unajmiti od kompanije "Blue line", u čijem se vlasništvu nalazi. Iako trenutačno razmišljamo o više gradova za privez broda hotela, sasvim je izgledno da će izbor u konačnici pasti na Split. Želja nam je da "Dalmatiju" privežemo negdje u Gradskoj luci i u tijeku su pregovori o lokaciji veza. U početku bi to bio botel sa svim sadržajima koji bi bili na raspolaganju isključivo gostima. Međutim, bude li interesa, te se pokaže potreba, nije isključeno da brod neke od svojih sadržaja i prostora pruži na raspolaganje Splićanima i gostima grada. Ako sve bude po planu, već početkom svibnja možemo očekivati otvaranje prvog boathotela u Splitu, ali i cijeloj Dalmaciji - najavljuje poduzetnik Mrčelić.
- Nadamo se dobrom odazivu gostiju i popunjenosti kapaciteta, budući da bi to bio jedinstven smještaj u centru grada. Što se tiče cijena smještaja, mogu reći da ih definiramo prema parametrima sličnih usluga u Europi, ali i u suradnji s booking agencijama koje će dovoditi goste. No, svakako ćemo za početak nižim cijenama krenuti prema gostima - kaže Mrčelić.
Feribot "Dalmatia" sada se nalazi u "Brodosplitu" na manjim remontnim radovima. Brod, izgrađen u Poljskoj 1978. godine kao "Pomerania", ima ukupno 150 kabina, od kojih 10 luksuznih, te ukupno 482 kreveta. Raspolaže svim potrebnim komforom kakav budući gosti broda hotela mogu poželjeti: od restorana, recepcije, noćnoga kluba, kasina, barova do sunčane palube, a ima čak i malu kapelicu.
Na cijeloj hrvatskoj obali samo se Rijeka može pohvaliti brodom hotelom. Riječ je o poznatom brodu "Marina", izgrađenom davne 1936. godine, koji je većinu radnog vijeka proveo u floti "Lošinjske plovidbe". Od prošle godine "Marina" je privezana u riječkoj luci i već je prava turistička atrakcija.
Kolike su cijene noćenja na "Marini", koja raspolaže sa 122 kreveta? Kako se može čuti, cijene su promotivne i spadaju u kategoriju prosječnih cijena jednog hostela. Pa tako noćenje po osobi stoji od 99 kuna za smještaj u šesterokrevetnoj sobi do 150 kuna za smještaj u dvokrevetnoj sobi. Valja naglasiti da se riječka "Marina" i splitska "Dalmatia" ipak ne mogu uspoređivati, s obzirom na to da je "Dalmatia" noviji, veći i puno opremljeniji brod. Lijepa "Dalmatia" mogla bi Splitu donijeti novi sadržaj. Umjesto da tuče valove, pružat će splitskim gostima miran san i odmor u Gradskoj luci.

‘Elizabeta' i ‘Tajdžin'
Slavni transatlantik "Queen Elisabeth II" jedan je od najpoznatijih brodova koji je postao hotel. Od 2008. godine nalazi se u Dubaiju. Posebnu turističku inovativnost pokazali su Kinezi, koji su stari ruski nosač aviona "Kijev" pretvorili u luksuzni hotel "Tajdžin", s predsjedničkim apartmanom, VIP sobama, ali i mnoštvom drugih zanimljivih sadržaja. Ovo čudo od broda hotela nalazi se u sjevernoj Kini, a početkom 2012. otvorilo je vrata prvim gostima.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr