• hr
  • en
  • de
  • it

Split - buran i uzbudljiv dan

Buran i zanimljiv dan danas na Otvorenom Prvenstvu Hrvatske za olimpijske klase, u sklopu Split Olympic Sailing Weeka. Nakon dva dana nadmetanja u 470 su prvi Šime Fantela i Igor Marenić, u Finnu Ivan Kljaković Gašpić, u Laseru Tonči Stipanović, u RS:X Luka Mratović, u Zvijezdi Mate Arapov i Ante Šitić, u Laser Radialu Tina Mihelić. Još su dva dana natjecanja.

Izjave: Tina Mihelić, Andreas Geritzer (AUT, Laser), Jean Baptiste Bernaz (FRA, Laser), Deniz Cinar (TUR, 470), Marin Lovrović, Mate Arapov, Marin Mišura, Jozo Jakelić (trener Laser), Daniel Mihelić.

 

 

Gotovo 100 % precizno pogodili su prognostičari vremenske uvjete drugog dana. Jutro je osvanulo sa vrlo jakom burom, na udare do 30 čvorova, no dok je flota isplovila na more vjetar je već počeo slabiti i zadavati glavobolje sucima i jedriličarima. Polje A, na kojem jedre 470, Laseri i Laser Radiali, startalo je u predviđeno vrijeme oko 11 sati podno Sustipana, no polje B se moralo dva puta seliti jer nisu imali ni stabilan vjetar ni dovoljno jak, tako da je natjecanje za Finn, Zvijezde i RS:X startalo tek iza 13 sati. Klasa 470 brzinski je odjedrila svoja dva plova, i vratila se s mora prije 15 sati. Ostali su se vratili na suho oko 16 i 30. Laseraši su zaista imali dug dan, tri su plova odjedrili, nadoknađen je zaostatak od jučer, a što je najznačajnije prvenstvo je sad valjano i štogod da se dogodi u iduća dva dana medalje se mogu podijeliti.

Najzanimljivije je u Laseru, gdje je vodstvo preuzeo Tonči Stipanović. Od hrvatskih jedriličara nakon pet jedrenja na drugom mjestu je Milan Vujasinović (ukupno deveti), a treći Ivan Taritaš (ukupno 13.). Flota je vrlo zanimljiva, u Splitu jedri oko deset kormilara koji će nastupiti i na Olimpijskim igrama. Jedan od njih je i Francuz Jean Baptiste Bernaz, koji je danas i pobijedio jedan plov.
- Ovo je prva regata godine, trudimo se popraviti još neke detalje, danas sam bio brz tako da sam zadovoljan. Konkurencija je jako dobra, nakon SOSW jedrit ću još i Mornar Grand Prix i onda se vraćam u Francusku. Već četiri godine dolazim ovdje, sviđa mi se ovaj grad i volim jedriti s hrvatskim kormilarima, oni su uvijek u punoj spremi za jedrenje i to je dobro - kaže Bernaz.

Tina Mihelić zadržala je prvo mjesto u Laser Radialu, drugi je Dino Sindik, a treći Antonio Poretti. U konkurenciji hrvatskih kormilarki druga je Ana Sandrić (ukupno 16.), a treća Nikolina Prtenjača (ukupno 25.)
- Jako mi je hladno danas bilo na moru, ne znam kad sam se zadnji put ovako smrzla, uz to me cijeli dan muči glavobolja, tako da sam u prvi plov ušla malo bez motiva i zauzela četvrto mjesto. Nakon toga sam napravila dva prva tako da sam ipak odradila posao, ali može to puno bolje. - rekla je Tina.

Šime Fantela i Igor Marenić u 470 imaju četiri pobjede, a Ivan Kljaković Gašpić u Finnu tri pobjede i jedno drugo mjesto. Naravno, jedri se još dva dana, no ako ne bude nekih zaista ogromnih iznenađenja naslovi prvaka i pobjednika SOSW-a ovim jedriličarima neće izostati. U poretku Prvenstva Hrvatske u 470 druge su Enia Ninčević i Romana Župan (ukupno treće), a treći Lovro Ivanov i Marko Carić (ukupno šesti). U Finnu je među hrvatskim natjecateljima zasad drugi Josip Olujić (ukupno treći), dok je na trećem mjestu Tudor Bilić (ukupno peti). Daskaši danas nisu jedrili.

Zanimljivo nadmetanje se odvija i u klasi Zvijezda. Na prvom mjestu su Mate Arapov i Ante Šitić, s istim bodovima kao i Marin Lovrović i Dan Lovrović na drugom mjestu, a jednu pobjedu danas su upisali i nakon četiri jedrenja trećeplasirani Marin Mišura i Tonko Barač.
- Prvi plov danas uvjeti su bili na granici regularnosti, u jednom smo se trenutku našli na krivom mjestu i dosta smo tu izgubili i ušli četvrti. A drugi plov smo od starta do cilja vodili, povećavali razliku, ovo je dobar trening - razmišlja Mate Arapov.

Natjecanje se nastavlja danas, start je predviđen u 11 sati.

Izvor: www.hjs.hr