• hr
  • en
  • de
  • it

Splićanin odradio tri đite s lažnim papirima

Splićanin Dragomir R. (60) kazneno je prijavljen zbog korištenja lažne svjedodžbe na temelju koje je pune dvije godine radio kao upravitelj stroja na brodovima, objavila je splitska policija. "Kapo" je svoj krivotvoreni brevet nabavio u veljači 2010. godine u Napulju za 20-ak tisuća kuna i s tom je ispravom već odradio tri ugovora, a spremao se i četvrti put ukrcati na brod sa spornim dokumentima.
Kako smo neslužbeno doznali, priča se počela raspletati kada je kompanija registrirana na Maršalovim otocima, čestom poreznom "utočištu" inozemnih brodara, od hrvatskih pomorskih vlasti zatražila potvrdu dokumenata koje im je predočio splitski strojar.
Budući da u našim registrima nije bilo osobe takvog identiteta koja posjeduje zvanje "upravitelja stroja na brodu sa strojem porivne snage iznad 3000 kilovata", što je jedna od najviše rangiranih pozicija u posadi, splitska Lučka kapetanija po službenoj je dužnosti uputila slučaj policiji. Prema dostupnim podacima, Dragomir R. dugogodišnji je pomorac s iskustvom na poznatim teretnim i putničkim kompanijama, što dokazuje da je ranije imao potrebne dokumente za rad.
S obzirom na njegovu dob, ne treba isključiti mogućnost da su mu neke isprave istekle ili ih je trebalo osuvremeniti, ali nakon ispunjavanja vrlo strogih mjerila, pa mu je lakše bilo kupiti krivotvoreni brevet. Naši izvori tvrde da je od početka godine na splitskom području pokrenuto najmanje pet postupaka protiv pomoraca koji su imali krivotvorene svjedodžbe.
Riječ je o "biznisu" koji je već godinama raširen u svjetskom pomorstvu, jer se lažne diplome mogu nabaviti od Dalekog istoka do Turske i Cipra, i to po cijeni koja se kreće od 4000 kuna do 20 tisuća kuna.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr