• hr
  • en
  • de
  • it

Špica sezone napunila kapacitete, rekordi se očekuju u rujnu

Ministar turizma Veljko Ostojić pohvalio se sjajnim turističkim rezultatima u prvih šest ovogodišnjih mjeseci - Hrvatsku je posjetilo i u njoj noćilo pet posto više gostiju nego lani.
Računica za prvih šest mjeseci turističke sezone je u plusu: 3,5 milijuna gostiju ostvarilo je gotovo 15 milijuna noćenja, a sve to zajedno porast je za malo više od pet posto, zadovoljan je ministar turizma Veljko Ostojić.

"Moja ocjena je da je to zaista pokazatelj ozbiljnog rada tijekom pripreme ovogodišnje turističke godine, intenzivnih tržišnih aktivnosti, određenih promjena koje smo učinili u komuniciranju s tržištem i da je to pokazatelj atraktivnosti i konkurentnosti hrvatskog turizma", kaže Ostojić.
Najatraktivniji na ljestvici ostaje Dubrovnik kojem je posjećenost porasla za 13 posto, a slijede Istra i Kvarner te Split dok blagi pad bilježi jedino Šibensko kninska županija. "Kvalitetna predsezona bila je jamac stabilne i uspješne turističke sezone", ocijenio je i predstojnik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu, Kristian Šustar.

"Što se tiče booking pozicije, rujan je recimo mjesec koji će, kako sada stoje stvari, biti rekorder, listopad također izgleda isto tako dobro, srpanj i kolovoz, jasno, sada smo u špici sezone, tu ne možemo očekivati više neki spektakularni rast fizičkih pokazatelja s obzirom da je tu činjenica da tu većinom radimo s punim kapacitetima", naglasio je Šustar.
U hotelima i apartmanima sve je više turista iz Češke, ali i Britanaca, Nizozemaca i Rusa, potvrdio je i Boris Žgomba iz Udruge hrvatskih putničkih agencija.
"Tradicionalno, naše najjače tržište je njemačko, a za njim idu prvi susjedi Slovenci, zemlje Beneluxa, Češka i Mađarska, te Daleki Istok i Japan", kaže Žgomba.
Očekivano zbog krize, u padu je broj dolazaka gostiju iz Italije koji će, usprkos Ferragostu, procjenjuje se, u inozemstvo putovati čak 20 posto manje nego lani. Prisutan je i trend pada broja domaćih gostiju, ističe ministar Ostojić.
"Gospodarska situacija nije bajna, znamo da je i odmor nešto čega se ljudi u takvim situacijama moraju odreći. Naša nadanja i očekivanja su da će se ti minusi do konca i glavne turističke sezone istopiti", naglašava Ostojić.
Konkretne financijske pokazatelje ministarstvo će predstaviti krajem godine, a Ostojić je ponovio kako očekuje od tri do pet posto veću zaradu od turizma nego lani kad je ostvaren dobitak iznosio 6,7 miljardi eura.

Izvor: www.ezadar.hr