• hr
  • en
  • de
  • it

Specijalni brod ukrcat će sedam trećemajskih teglenica

Na ovom 180 metara dugom i 32 metara širokom polu-potopnom brodu iz »Dockwiseove« flote već ujutro su počele su pripreme za ukrcaj i prijevoz teglenica do daleke Južne Amerike.
Pred Rijekom, u blizini »3. maja«, danas se usidrio specijalni brod za prijevoz teških tereta »Tern« koji će, ako sve bude teklo prema predviđenom planu, tijekom ponedjeljka zasigurno plijeniti pažnju Riječana zbog nesvakidašnje operacije ukrcaja tereta, u ovom slučaju sedam trećemajskih teglenica koje će prevesti u Kolumbiju.
Na ovom 180 metara dugom i 32 metara širokom polu-potopnom brodu iz »Dockwiseove« flote već ujutro su počele su pripreme za ukrcaj i prijevoz teglenica do daleke Južne Amerike. Na otvorenoj palubi broda, nosivosti 30.000 tona, trećemajci su varili limove koji će služiti za osiguranje teglenica tijekom transporta.
Kako doznajemo od Danka Crnčevića, direktora »Liburnia pomorske agencije« koja organizira ovaj prijevoz trećemajskih teglenica, pripreme na »Ternu« trajale su cijeli dan do dugo u noć kada je brod trebao i početi uranjati. To znači da bi danas ujutro, uz pomoć remorkera Jadranskog pomorskog servisa, mogla početi operacija pozicioniranja i ukrcaja svih sedam teglenica odjednom iznad uronjene palube broda.
Riječ je o složenoj operaciji koju će zajednički i u koordinaciji s posadom »ovog specijalnog broda «Terna« izvesti tim od više desetaka ljudi, uključujući tegljače i posade JPS-a, trećemajske brodice koje će biti na ispomoći, inženjere, varioce... Kako ništa ne bi bilo prepušteno slučaju i improvizaciji, u petak je u Lučkoj kapetaniji Rijeka održan sastanak svih sudionika ove Riječanima dosad neviđene pomorske operacije.

Izvor: www.novilist.hr