• hr
  • en
  • de
  • it

Specijalistička postrojba za spašavanje na vodi

Novoutemeljena specijalistička postrojba za spašavanje na vodi, s četrdesetak članova iz pet splitskih ronilačkih klubova, danas je postrojavanjem i službeno predstavljena, a nove prostorije postrojbe otvorene su u Ronilačkom klubu Špinut.
Prigodna svečanost održana je u povodu Međunarodnog dana civilne zaštite u nazočnosti ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Jadrana Perinića i župana splitsko-dalmatinskog Zlatka Ževrnje.
Perinić i Ževrnja također su, isplovivši brodicom na more, položili vijenac za sve pokojne pripadnike civilne zaštite. Vijenac su na morsko dno spustili ronioci.
Ravnatelj DUZS-a je naglasio da se utemeljenjem i promocijom specijalističke postrojbe za spašavanje na vodi oživotvoruje Zakon o zaštiti i spašavanju kojim je regulirano da se na razini područne samouprave stvaraju takve postrojbe.
"Spasioci na vodi nedavno su odradili važan posao tijekom poplava u Sisačko-moslavačkoj županiji i da nije bilo njihovog angažmana možda bi Jasenovac bio potopljen", rekao je Perinić.
Istaknuo je da specijalističke postrojbe za spašavanje na vodi i pod vodom posjeduju sposobnosti koje u Hrvatskoj trebamo imati na raspolaganju.
Župan Ževrnja naglasio je da je nova specijalistička postrojba iznimno važna za Splitsko-dalmatinsku županiju i da je, za njene potrebe, kupljena i specijalna oprema. Izvijestio je da za financiranje spasilačkih službi ta županija godišnje izdvaja oko pet miljuna kuna i da se među turistima prepoznaje kao sve sigurnija destinacija.
"Tijekom godine našu županiju posjeti više od dva miljuna turista, a dio njih odlazi na ronjenje i izlaže se opasnosti. No, ova će postrojba pružati pomoć i tako unaprijeđivati osjećaj sigurnosti turista", naglasio je Ževrnja.
Podsjetio je da se dio turista, osim ronjenja, bavi i planinarenjem, raftingom ili posjećuje špilje izlažući se potencijalnim ugrozama, ali da i u tom slučaju postoje specijalističke spasilačke postrojbe sposobne priteći im u pomoć.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr