• hr
  • en
  • de
  • it

Spašavanja na moru zbog bure

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) priopćila je da je jučer koordinirala više akcija traganja i spašavanja na području gotovo cijele hrvatske obale.
Zapovjednik Jadrolinijinog broda Liburnija dojavio je jučer ujutro da su se usidrili oko jednu nautičku milju od rta Pelegrin na otoku Hvaru. Nakon dva sata uklonili su problem s pregrijavanjem pogonskoga postrojenja, te su nastavili dalje prema planu plovidbe.
Britanska jedrilica s pet članova posade nasukala se na otok Badija kod Korčule, no uspjeli su se odsukati samo deset minuta nakon što su se javili Nacionalnoj središnjici.
Jednog surfera je pak bura odnijela od Stare Baške prema Grguru s pokidanim jedrom. U akciju traganja i spašavanja pozvane su Pomorske policije Rijeka i tamošnja Lučka kapetanija, no u međuvremenu je javljeno kako je po njega isplovila privatna gumena brodica iz Stare Baške, te je surfer bez ozljeda prevezen natrag na obalu.
Slična situacija dogodila se kod Peroja kada su građani javili o surferu koji se nošen burom kretao između Peroja i Barbarige, o čemu je obaviještena Lučka kapetanija Pula. Nakon 15 minuta po surfera je, bez ozljeda, do obale prevezla lokalna brodica iz Peroja.
Iz autokampa kod Novigrada dojavljeno je o njemačkom gostu kojega je bura na dasci za jedrenje odnijela dalje od obale. Dogovorena je kopnena ophodnja, no akcija traganja je obustavljena kada je za sat vremena javljeno da se surfer vratio cestom u kamp, živ i zdrav.
U 17 sati zaprimljen je poziv u pomoć posade s plovila luke upisa Split, na poziciji u Viškom zaljevu, a radilo se o požaru u prostoru strojarnice. Informacija je proslijeđena prema Lučkoj Kapetaniji Split odakle su se uputili plovilo Lučke ispostave Vis, no u 17.45 sati zapovjednik ispostave Vis javlja da je posada plovila uspjela sama ugasiti požar.
Očevidac iz Starigrada - Paklenice javio je o četiri osobe koje bura nosi od Starigrada prema sredini Velebitskog kanala, na dvije daske za jedrenje i brodici na napuhavanje, te da su izloženi orkanskim udarima bure. O događaju je obaviještena nadležna Lučka ispostava Starigrad - Paklenica, a u akciju je uključeno i plovilo Pomorske policije Zadar, no do dolaska na poziciju u akciju su se uključili građani, te je Mirko Bušljeta iz Starigrada - Paklenice, u 17.30 sati s privatnom brodicom uspio po vrlo opasnim vremenskim uvjetima doploviti do četvero surfera, ukrcati ih na brodicu i dovesti na sigurno do obale.
Zaprimljena je i dojava iz kampa Alan kod Starigrada - Paklenice o jednoj osobi koja je otplivala na jastuku na napuhavanje, nakon čega ju je bura ponijela prema Vinjercu. Lučka ispostava Starigrad - Paklenica je u suradnji s Pomorskom policijom u akciju traganja i spašavanja uključila privatno plovilo kojim je osoba uspješno pronađena, i bez ozljeda vraćena na obalu.
Pomoć je zatražila i jedrilica talijanske zastave, na poziciji 5 nautičkih milja od Brijuna, a radilo se o kvaru pogonskoga stroja zbog čega je plovilo ostalo bez nadzora posade dok ih je bura nosila prema otvorenom moru. Lučka kapetanija Pula preuzela je koordinaciju akcije traganja i spašavanja, te su na poziciju uputili brodicu 'Sea Help', koja je jedrilicu oteglila u Pulu.

Izvor: www.index.hr