• hr
  • en
  • de
  • it

Spašavanja na moru

Središnjica je tijekom subote i nedjelje koordinirala u brojnim spasilačkim akcijama na dubrovačkom, splitskom i zadarskom području nadzora, na kojemu su djelatnici kapetanijskih ispostava tijekom nedjelje obavili i tri uzastopna hitna medicinska transporta pacijenata.

SUBOTA, 16.07.2016.
Djelatnici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) u 08.10 sati zaprimili su obavijest dežurnoga svjetioničara na otoku Sušcu koji je zbrinuo troje francuskih državljana nakon što su kajacima krenuli ploviti iz Italije u Crnu Goru, no ulaskom u područje nestabilnih vremenskih prilika na hrvatskom dijelu Jadrana te nošeni udarima jakoga vjetra doplutali su na otok Sušac. Nitko od troje Francuza nije ozlijeđen, osim što su bili vidno iscrpljeni i izgladnjeli. Prema prikupljenim podatcima posredstvom svjetioničarske posade, francuski kajakaši danas, 18. srpnja, nastaviti će plovidbu prema Lastovu gdje će izvršiti graničnu kontrolu, o čemu je obaviještena nadležna Lučka ispostava Ubli, Lučka kapetanija Dubrovnik i NPCPP.

Istoga dana, u 13.40 sati MRCC Rijeka zaprimila je dojavu posredstvom Županijskog centra 112 Split od troje švedskih državljana sa jedrilice naziva „Vrijes" dužine 36 metara, u vlasništvu hrvatske charter tvrtke, koji su prijavili kvar pogonskog stroja tijekom plovidbe uz otok Drvenik dok su na moru vladali vrlo nepovoljni vremenski uvjeti, zbog čega su pod udarima jakoga vjetra bili nošeni od obale prema otvorenome moru. MRCC Rijeka odmah po dojavi u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Split pokrenula je spasilačku akciju u kojoj je spašeno troje neozlijeđenih Šveđana, a jedrilica u kvaru uzeta je službenim plovilom LK Split uzeta u tegalj do luke Drvenik, gdje je osigurana na vezu u 14.30 sati.

Djelatnici Lučke kapetanije Zadar u 14.13 zaprimili su dojavu posredstvom ŽC112 Zadar od njemačkog državljana na iznajmljenoj brodici sa još dva člana posade, na poziciji između Fažane i Brijuna gdje su ostali bez pogona, a u blizini brodice prijavili su i jednu osobu u moru, slijedom čega je MRCC Rijeka u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Pula hitno pokrenula spasilačku akciju te je ubrzo potom iz mora izvučen neozlijeđeni surfer te troje Njemaca, dok je iznajmljena brodica u kvaru uzeta u tegalj do sigurnoga pristaništa.

Djelatnici Lučke kapetanije Šibenik obavili su posljednju subotnju spasilačku akciju koja je započela u 16.10 sati slijedom PAN-PAN poziva upućenoga sa jedrilice naziva „Bella", tipa Bavaria 36`, koja je između otoka Zlarina i Grada Šibenika ostala bez pogona. Djelatnici LK Šibenik slijedom dojave pronašli su jedrilicu nedaleko pozicije kvara sa svih pet neozlijeđenih članova posade, francuski državljani te su jedrilicu uzeli u tegalj u šibensku luku, kamo su pristali u 17.10 sati.
MRCC Rijeka je u subotu tijekom trajanja nepovoljnih vremenskih prilika zaprimala brojne dojave o manjim pomorskim nezgodama koje su izravnom koordinacijom, savjetima te uz pomoć privatnih plovila uspješno okončane.

Djelatnici Lučke kapetanije Zadar izvijestili su MRCC Rijeka i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture o obavljenim hitnim medicinskim transportima pacijenata sa zadarskih otoka na kopno.
Djelatnici Lučke Ispostave Sali tijekom nedjelje, 17. srpnja obavili su tri medicinska transporta u Sukošan, a od tri prevezena pacijenta jedno je trogodišnje dijete.

Prvi hitan medicinski prijevoz obavljen je slijedom dojave dežurne liječnice te su djelatnici LI Sali u 11.30 sati preuzeli pacijenta B.P. (rođen 2013. godine) te ga uz liječničku pratnju iz Salima službenom brodicom prevezli u Sukošan, odakle su ga u 12.00 sati preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći na daljnje postupanje u zadarsku Opću bolnicu.

Odmah nakon prvoga transporta djelatnici Lučke ispostave Sali su dodatna dva zahtjeva za hitan medicinski transport pacijenata, odnosno u 12.15 sati za pacijenticu sa otoka Mala Rava slijedom dojave dežurne liječnice koju su djelatnici LI Sali ukrcali u proplovu u Velome Ižu te nastavili do Male Rave gdje su ukrcali pacijenticu M.P. (rođena 1932. godine), da bi odmah potom zaprimili novi zahtjev za medicinski transport nizozemskoga turista, J.P.B. (rođen 1976. godine) koji se nalazio u Zaglavu, gdje su ga u proplovu ukrcali na službenu brodicu te su potom oba pacijenta iskrcana u Sukošanu u 14.30 sati, odakle su ih u daljnje medicinsko postupanje preuzeli djelatnici HMP-a Zadar.

Izvor: www.mmpi.hr