• hr
  • en
  • de
  • it

SP u jedrenju: Hrvatska jedra čekaju sa startom

Slab i promjenjiv vjetar s kopna, vrlo visoka temperatura zraka od čak 38 stupnjeva, muhe koje se lijepe po licu obilježili su prvi dan natjecanja na Svjetskom prvenstvu u jedrenju za olimpijske klase u australskom Fremantlu.

Hrvatskih jedara u subotu još nije bilo na službenom regatnom polju. Sutra oko 13 sati po lokalnom vremenu prvenstvo će početi za hrvatsku posadu u dvobojskom jedrenju, Petru Klibu, Tajanu Ganić i Geu Barbić. Hrvatska posada u dvobojskom jedrenju ima veliki izazov pred sobom - pokušati ispuniti olimpijsku normu.

- Ima uzbuđenja naravno, ali mislim da smo se dosta pripremali psihički i fizički, tako da sav taj neki pritisak i sve ostalo sa strane neće utjecati na nas i naše rezultate. Dat ćemo svoj maksimum i najviše uživati u onome što radimo - kazala nam je Tajana Ganić, inače 2008. svjetska juniorska prvakinja u Laseru 4.7.
U ponedjeljak 5. prosinca počinje prvenstvo za Laser Radial, Finn i 470, discipline u kojima nastupaju hrvatski osvajači svjetskih i europskih medalja. Šime Fantela i Igor Marenić, dvojac u klasi 470, odradili su danas službeno premjeravanje jedrilice.

- Osjećamo se super i opušteno, dobro smo trenirali. Još je jedan dan prije regate, to planiramo odmoriti. Zadovoljstvo je tu, guštamo. Svi su spremni naravno kao i za svako svjetsko prvenstvo, međutim ne opterećujemo se time, mi smo svoje pripreme jako dobro odradili i ulazimo u prvenstvo s mnogo samopouzdanja - zadovoljan je Šime Fantela.
Ivana Kljakovića Gašpića u Finnu premjeravanje očekuje sutra. Danas je odradio zadnji trening, po slabom i promijenjivom vjetru, što nije karakteristika inače vjetrovitog Fremantla.
- Sve je napravljeno, sve je odrađeno, još neke detalje pogledati oko broda i to je to. Sutra ako bude puhao Fremantle Doctor izaći ćemo još jednom na more, čisto još malo osjetiti taj australski vjetar. Mislim da je sve u najboljem redu i spreman sam pokazati što mogu - rekao je Ivan Kljaković Gašpić.

Najbolja hrvatska jedriličarka Tina Mihelić ima laganu virozu tako da se danas uglavnom odmarala, kako bi se oporavila za start natjecanja za Laser Radial u ponedjeljak. Liječnik reprezentacije Tomislav Furlan vodi brigu o njoj.
Oko 1100 jedriličara iz 79 zemalja svijeta s oko 850 jedrilica odjedrit će 660 plovova tijekom 16 dana. Fremantle će odlučiti koje će zemlje zauzeti 75 posto od ukupno 380 mjesta rezerviranih za jedrenje na Olimpijskim igrama 2012. godine.

Izjave: Šime Fantela/Igor Marenić, Ivan Kljaković Gašpić, Petra Kliba/Gea Barbić/Tajana Ganić

Izvor: www.zadarskilist.hr