• hr
  • en
  • de
  • it

SOSW – najbolji su najbolji!

Tonči Stipanović u Laseru, Tina Mihelić u Laser Radialu, Ivan Kljaković Gašpić u Finnu, Talijani Sivitz/Farnetti u 470 pobjednici su ovogodišnjeg Split Olympic Sailing Weeka. Enia Ninčević i Romana Župan zauzele su treće mjesto među dvojcima klase 470.
Nakon četiri dana uzbudljivog nadmetanja u uvjetima jakog vjetra zaključak onoga što se moglo vidjeti na regatnom polju je vrlo jednostavan - najbolji su najbolji i ništa ih ne može omesti na putu do pobjede.
Tonči Stipanović tri je dana regate bio na drugom mjestu poretka laseraša, u današnja dva plova prvi je prošao ciljem i uzeo ukupnu pobjedu. Drugo mjesto je zauzeo Daniel Mihelić, a treće Poljak Kacper Zieminski.
Glatkih šest pobjeda u šest održanih jedrenja u Laser Radialu ostvarila je Tina Mihelić, koja zaista ove godine na SOSW nije imala konkurencije.
- Vjetrovita regata, plovovi dugi, baš dobro postavljeni, super polje, vremenski uvjeti isto tako, jedino konkurencija nije bila nešto jaka u mojoj klasi. Samo su mi dva -tri dečka onako nešto malo konkurirali po jakom vjetru, ali nisu bili dosta izdržljivi, tako da su bili blizu samo u prvoj privjetrinskoj stranici, a kasnije su ostajali. Ulazila sam u cilj s velikom prednošću i ovo je prvi put da sam regatu završila s nula bodova - nasmijala se Tina Mihelić.
Drugi je Toma Stipanović, a treći Stjepan Vuletić. Nula bodova za prvo mjesto novitet je koji se testira u ovom olimpijskom ciklusu, inače je bilo uobičajeno da se za prvo mjesto dobije jedan bod. Dosta toga bi se trebalo testirati na regatama olimpijskih disciplina tijekom 2013., dok se ne usvoji novi format natjecanja po kojem će se jedriti do Ria 2016.
Očekivano, kako smo i najavili, u Finnu je nakon odbacivanja najlošijeg plasmana, prvo mjesto preuzeo Ivan Kljaković Gašpić, ispred Josipa Olujića i Milana Vujasinovića.
Među dvojcima pobjednici su Talijani Sivitz/Farnetti, drugo mjesto je pripalo Slovencima Gulič/Nevečny, a treće su zauzele Enia Ninčević i Romana Župan s istim brojem bodova kao i drugoplasirani Slovenci.
- SOSW je bio odličan trening, za nas je uvijek dobro da malo odmjerimo snage s muškim posadama, a uz njih najveća konkurencija su nam bile Slovenke Mrak/Macarol. Treće ukupno, odnosno prve među ženskim posadama, možemo biti zadovoljne s ovim uvodom u sezonu. Sad nam slijede pripreme u Palma de Mallorci, a onda glavni dio sezone. U Splitu smo vidjele da dobro radimo, treba samo tako nastaviti - kazala je Enia Ninčević.
Za većinu sudionika Split Olympic Sailing Weeka preostalo je još malo brušenja forme, prvi tjedan travnja rezerviran je za regatu Svjetskog kupa u Palma de Mallorci.

Izvor: http://crosailingteam.hjs.hr/2013/03/sosw-najbolji-su-najbolji/