• hr
  • en
  • de
  • it

Šokirani otočani i turisti: Milna ostala bez katamarana

Hrvatska je u ponedjeljak 1. srpnja ušla u Europu, slavilo se na sve strane, a Milna na Braču - odsječena od svijeta, i to onim morskim putem. Ovaj put riječ je o katamaranskoj liniji Linijske nacionalne plovidbe koja je povezivala to bračko mjesto sa Splitom, no s početkom srpnja linija je ukinuta, a brojni domaći ljudi, ali i turisti, kako oni domaći, tako i stranci, ostali su iznenađeni u Milni.

Istekla koncesija

- Da, odsječeni smo od svijeta, pisao sam ministarstvima, razgovarao sa Županijom, pokušavamo naći rješenje kako bi se linija između Splita i Milne otvorila, kaže Frane Lozić, načelnik Milne. I ovaj put, kako neslužbeno doznajemo, razlog ukidanju linije je visoka cijena brodara na koju nije htio pristati načelnik Lozić.

Riječ je, kako kažu upućeni, o tome da je do sada brodar naplaćivao 234 kune po milji, a sada bi, prema novom prijedlogu, taj iznos trebao biti čak 600 kuna, na što u Milni nisu htjeli pristati. Tako je opet zapadni dio otoka Brača usred turističke sezone (ne)očekivano ostao bez izravne morske veze sa županijskim središtem, ali i najfrekventnijom putničkom lukom na Jadranu. Milna je svako ljeto u središtu zanimanja javnosti jer uvijek u srcu sezone nastane problem zbog isteka koncesije koju izdaje Agencija za nacionalni linijski prijevoz.
Dok se čekaju odgovori odgovornih, "loptica" se i ove godine prebacuje od ministarstava do drugih institucija, a u Milni se snalaze kako znaju, no takva privremena rješenja, prijevozi u svom aranžmanu, najlošija su na početku sezone. Ovakva situacija još jednom je aktualizirala težak život na škoju, kaže Danica Baričević, predsjednica Udruženja otoka Brača.

- Na otoku imamo 700 obrtnika, veliki dio i na ovoj, zapadnoj strani. Neka netko konačno vidi kako je život otočana, a pogotovo otočana obrtnika, težak. Do kada ćemo biti na kraju interesa?, pita Danica Baričević.

U Milni se mještani hvale i novim pristaništem za katamarane koje je financirala Županijska lučka uprava, no tamo, kako se čini, još neko vrijeme cimu za katamaran neće nitko vezati.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr